Beluister hier de column

De 2e Kamer wil statiegeld gaan invoeren op plastic flesjes en drankblikjes. De maatregel moet – indien milieu-staatssecretaris van Veldhoven daarin meegaat, in 2020 ingaan en moet er voor zorgen dat er zo minder zwerfafval in de natuur verdwijnt. Wat een onzin! Denken de dik betaalde politieke milieuactivisten met regeringspartij en initiatiefnemer Christen Unie voorop, dat ‘strafboetes’ van 10 a 25 cent de mensen milieubewuster gaan maken? Ik geloof er geen snars van als ik zie dat men zelfs lege glazen statiegeldflessen in en achterlaat. Een poos geleden zag ik 5 lege bierflesje liggen naast een bankje in het Rotterdamse Zuiderpark. Ernaast stond een zwerver/junk of moet ik dak-thuisloze/ gebruiker zeggen – wat is politiek correct? Hij vroeg me of ik wat kleingeld kon missen om brood te kopen. Ik wees hem op de lege statiegeldflesje a 0,10 per stuk. Hij keek me aan alsof hij bier zag branden en deed opnieuw een poging op mijn mogelijk aanwezige Samaritaanse  barmhartigheid om hem een eurootje te geven. Als mensen aan de onderkant van onze samenleving al te belazert zijn om lege statiegeldflesje terug naar de winkel te brengen, denken de dames en heren Kamerleden dan echt dat volwassenen en vooral onze jeugd dat massaal wél gaat doen? Ja, sukkels als ik wel want om een voorbeeld te geven aan de tandeloze luiaard pakte ik de 5 flesje van de grond en nam ze mee naar mijn auto. Ik raap nog wel een muntstuk van 5 eurocent op, maar zeg nou zelf, zulke sukkels worden tegenwoordig toch niet meer gemaakt? Krijgen we straks ook statiegeld op weggegooide sigarettenpeuken, McDonaldsverpakkingsmateriaal , uitgespuugde kauwgum, vol gesnoten papieren zakdoekjes,  lege koffiebekers, verfrommelde sigarettenpakjes en honden en paardendrollen? Steek liever geld in goede voorlichting. Maak kinderen al jong bewust van de gevolgen van hun gedrag zodat zij hun ouders opvoeden als ouders hun kinderen zelf niet opvoeden!

Mijn inmiddels volwassen zoons zullen nooit hun kauwgum in de vrije natuur of op straat uitspugen. Ik heb ze al jong geleerd wat de gevolgen daarvan kunnen zijn;  Trip, trip, daar komt een leuk vogeltje. ‘ha lekker, een stukje brood’. Het vogeltje hapt het balletje gum gulzig naar binnen en stikt erin…. Dood! Een visje in het water ziet een kringetje boven zich in het water, hapt in het balletje brood wat kauwgum is en….. ook dood ! Ja, je kan niet vroeg genoeg beginnen met pedagogisch verantwoorde voorlichting.

Statiegeld op blik en plastic flesjes, prima. Maar dan ook direct doorpakken en niet halfwassen maatregelen nemen die een beetje of helemaal niet helpen het echte probleem bij de kern aan te pakken. Doe dan minstens 1 euro aan statiegeld bovenop de verkoopprijs, zelfs als het product zelf 50 cent kost! Alleen dan brengt men leeg fust terug naar de winkel die er overigens helemaal niet op uitgerust is. Waar moet de kleine ondernemer in hun kiosk op bus of metrostation het lege fust laten? Hoe gaat de Kamer hen compenseren voor hun werk en investering? Doe maar liever statiegeld op politieke proefballonnetjes. Dat levert pas echt iets op in het kader van zorg voor een beter maatschappij en schonere samenleving!