Beluister hier de column

Afgelopen week werden er in Rotterdam een drietal boeken gepresenteerd over de rol en het slavernijverleden van wat ooit de grootste havenstad ter wereld was. Uit het voorafgaande onderzoek  blijkt dat de elite van de stad en kooplieden nauw betrokken waren bij kolonialisme en slavernij. Het onderzoek is uitgevoerd op initiatief van  het voormalige PvdA gemeenteraadslid Peggy Wijntuin.

Laat ik voorop stellen dat ik beslist niet trots ben op grote delen uit onze nationale geschiedenis. Ik denk hierbij aan zeehelden die piraten blijken te zijn geweest en slavenhandelaren. Ook ons Koningshuis heeft bloed aan de handen en voorouders en familieleden van onze huidige koning hebben grof geld verdiend aan dubieuze praktijken, denk daarbij maar aan prins Maurits die zich verre van afzijdig heeft gehouden van de handel in ‘zwartjes’, negerhandel dus. Gelukkig noemen we zulke smerige zaakjes tegenwoordig ‘mensenhandel’, hebben we toch nog iets van geleerd. Het waren en zijn, los van huidskleur, religie of cultuur immers mensen. Het woord ‘slaven’ verdoezelt datgene waar het omgaat, handel in mensen dus, soortgenoten, gelijken! Blank is niet superieur en zwart niet inferieur. Nu niet, toen niet!

De in de gemeenteraad van Rotterdam vertegenwoordigde politieke partij DENK heeft, nog voor de inkt van de boeken droog was, al geroepen dat burgemeester Aboutaleb excuses moet aanbieden voor de rol die zijn stad in het verleden heeft gespeeld inzake het slavernijverleden. DENK Rotterdam roeptoetert net zo vlug, net zo hard en net zo onnadenkend als hun ruziemakende in de 2e Kamer vertegenwoordigde collega’s die niet eens excuus aan elkaar maken voor hun beschuldigingen en wangedrag maar eisen dat wel van de burgemeester van Rotterdam. Raadslid Natascha Hoesein zou het best eens goed voor kunnen hebben met de nazaten van de slachtoffers van de Hollandse onderdrukking. Maar ik denk dat Denk voor zichzelf moet denken en niet aan onze burgemeester moet gaan voorschrijven wat hij wel of niet moet doen en dat al zeker niet lekker populistisch de media in moet slingeren. De ogenschijnlijk weinig democratische volkspartij met heel veel fanatieke volgelingen van de Turkse president Recep Erdogan in de gelederen zou zo’n grote mond moeten opzetten tegen hun ‘eigen president’ in Turkije en het lef moeten hebben om van Erdogan te eisen dat hij excuses maakt inzake de massaslachting  / genocide van de Armeniërs of hem om uitleg vragen waarom hij met iedereen ruzie maakt. Zou het zijn omdat ze het antwoord al weten?

Al die beschuldigende vingertjes en oorlogszuchtig taal richting Griekenland, Duitsland, Frankrijk en Nederland verdoezelen de politieke en economische problemen in eigen land. Waarom is Erdogan een dictator in eigen land en een held onder veel Turken in Nederland?

Excuses voor het slavenverleden en de rol daarin van ons land en dus ook van Rotterdam moet er zeker komen. Maar niet via een partij in de raad van Rotterdam wiens grote leider Erdogan zelf bloed aan de handen heeft. Bovendien, en dat is nog belangrijker als ik hier boven heb geschreven en gezegd, kan Denk gewoon een vraag stellen en een voorstel doen binnen de gemeenteraad. Zo hoort het en zo gaat dat in een democratie. Gewoon de spelregels volgen en niet een beetje als een geit de media in blaten !