Beluister hier de column

Joop en Youp wisten het allang!  Youp van ’t Hek schreef er afgelopen week een column over in het Parool en ik doe het nu voor de luisteraars van het radioprogramma De Late Avond: Niet alleen de turntrainers en de turnbond zijn de fout ingegaan bij de opleiding en training van jonge sportertjes, ook de ouders en begeleiders van de kinderen hebben hopeloos gefaald bij zowel de opvoeding als in hun empathisch vermogen om hun kinderen te behoeden voor hetgeen nu bijna dagelijks voorpagina nieuws is.

Vele jaren nadat de Roemeense Olympische turnster Nadia Comaneci op de Olympische Zomerspelen in 1976 op alle onderdelen een gouden medaille had weten te veroveren, deed zij een boekje open over de ‘road to gold’. Haar dagelijkse training was goed voor letterlijk heel wat bloed, zweet en tranen. Fysiek en geestelijk geweld, en dat laatste in de vorm van constante vernedering en openlijk kleineren, waren aan de orde van de dag. Zoiets gebeurde natuurlijk alleen in de toenmalige Oostbloklanden, niet in de beschaafde westerse wereld. We lazen vol ongeloof de details in de krant en keken naar de documentaires op televisie, schudden ons hoofd en dachten er verder niet meer bij na. Zoiets slechts, onmenselijks, nee daar maken wij ons niet schuldig aan in het nette Nederland.

Tot aan twee weken terug dan. Niet dat het toen pas hier begon, nee het was ook hier al vele jaren aan de gang en dat allemaal mede dankzij de wegkijkende ogen van de trotse ouders die wel zagen dat hun kinderen een perfecte flikflak en dubbele salto op de evenwichtsbalk konden maken, maar niet dat ze soms letterlijk pijn leden. De getergde, mishandelde kinderen van toen, zijn de volwassen jongens en meisjes van nu zoals klokkenluider Petra Witjes, Wyomi Masela en Joy Goedkoop. Ze hebben recent een boekje open gedaan na jaren en jaren de misstanden binnen gehouden te hebben. Zoiets moet verschrikkelijk zijn geweest, dat vreet aan je zelfvertrouwen, maakt je murw en onzeker. Zoals de laatste tijd bij verschillende onderwerpen en situaties wel vaker is gebeurd, volgen er meer schapen als er eentje over de dam is gekomen. De beschuldigende vingers gaan nu veelal uit naar de trainers van toen en  die van nu zoals Vincent Wevers, de vader en coach van de Olympische kandidaten Sanne en haar zusje Lieke. Vincent Wevers is volgens Youp van ’t Hek dubbel schuldig aan al hetgeen nu boven water komt. Hij is immers zowel coach als vader! Ik heb Vincent afgelopen week op televisie gezien. De krachtiger trainer van de olympische turnploeg is nu niet meer dan een zielig hoopje mens. Ik zou bijna medelijden met hem krijgen maar weet mij – conform aan Wevers keiharde trainingen, ook flink, hard en meedogenloos op te stellen! Alleen zijn dochters staan nog achter hem, maar voor hoelang? De schade die op sportief gebied door Witjes is aangericht door de wantoestanden naar buiten te brengen is groot, het daarbij gepaard gaande verdriet groter en de gevolgen voor het turnen als topsport grootst ! Iedereen is slachtoffer, ook de ouders van de jonge sporters die jarenlang hun kop in het zand hebben gestoken of hebben geroepen dat het zo moest als je de top wilde bereiken.

Die ouders, ik begrijp ze niet. Ik vel een hard oordeel over hen die hun kinderen hebben laten afbeulen, geen normale jeugd hebben gegeven en hen net zo lang hebben geprest ermee door te laten gaan tot het ‘normaal’ was. Die ouders hebben hun kinderen willens en wetens laten misbruiken. Ze keken weg van de pijn en het verdriet van hun kind en wilden alleen maar de mooie kant van de medaille zien. Ze zijn net zo schuldig aan deze situatie als de turntrainers, de medische begeleiding en de turnbond. Jongens en meisjes van 13 jaar aan de Olympische Spelen en het WK mee laten doen is misdadig. Ze moeten op 6-jarige leeftijd al minimaal beginnen om op hun 13e dat niveau te kunnen bereiken. Hun jeugd is hen afgenomen, nee onthouden! Mijn mening is dat turnen een misdaad is tegen de mensheid en geschrapt moet worden als Olympische sport want er is niets olympisch aan. Inderdaad jammer, want ook ik geniet van de prachtige uitvoeringen en resultaten van deze jonge topsporters. Maar met de wetenschap en de kennis van nu, moet je het gewoon niet meer willen, net zomin als dat Zwarte Piet zwart blijft en openbaar swaffelen op een onderzeeër gewoon is.