Beluister hier de column

Een groepje oude seniele mannen hebben het idee opgevat om in Rotterdam een voetbalmuseum te vestigen. Mannen die van voetbal hun werk hebben gemaakt. Niet dat ze er actief aan deelnemen, nee ze schrijven erover. Johan Derksen, Hugo Borst en Marty Verkamman willen in de Maasstad het twee jaar geleden ter ziele gegane Nationaal Voetbalmuseum en Voetbal Experience nieuw leven inblazen. Aanvankelijk dacht is; ‘leuk, een museum waar de Europacup 1 uit 1970 tentoongesteld wordt, shirtjes van Van Hanegem en Frans Hasil, de tegel met de voetafdrukken van Coen Moulijn en de opgezette meeuw die door Feyenoord keeper Eddy Treytel tijdens een wedstrijd tegen Sparta uit de lucht is geschoten. Maar toen bedacht ik mij dat een dergelijk museum er al is, namelijk in de Kuip zelf. Wat moeten we hier in Rotterdam met een shirtje van Faas Wilkes of een bal met handtekeningen van de spelers van die club uit 020? Laat die ouwe kolerezooi lekker in Heerenveen en in Amsterdam, daarin is toch niemand ongeïnteresseerd of wel? Toen ik het artikeltje in het Algemeen Dagblad verder las ontdekte ik dat Derksen, Verkamman en Borst de grondleggers zijn van het Nationaal Voetbalmuseum in Roosendaal en dat dit twee jaar is gesloten vanwege een zakelijk conflict over de collectie met beheerder Jos Kouwer van de stichting Voetbal Totaal. Dat geschil is inmiddels zo hoog is opgelopen dat er zelfs sprake is van een juridische strijd welke door de rechter in het voordeel van het voetbaltrio is beslist. Zij hebben Kuier aan de kant geschoven en vervangen voor Kees Jansma, u weet wel, de man met het hoofd als van een oude versleten lederen voetbal, zo eentje die niet zou misstaan in de glazen vitrine van een voetbalmuseum. Het trio is nu een kwartet en probeerden er een kwintet van te maken door directeur Paul van de Laar van museum Rotterdam erbij te betrekken. Zij zagen het wel zitten om een deel van de voetbalcollectie in het museum Rotterdam ten toon te stellen. Maar Paul van de Laar heeft zijn ontslag ingediend en het museum zelf is vorige week gesloten waarmee een belangrijk zichtbaar deel van de geschiedenis van Rotterdam uit zicht verdwijnt. Reden van de sluiting is dezelfde als de reden waardoor het Nationaal Voetbalmuseum en ook het Voetbal Experience in het Herstaco Stadion in Roosendaal dicht zijn gegaan; tegenvallende bezoekersaantallen!

 

 

 

 

Eerst echter hebben de heren, toen nog vertegenwoordigd door de later ontslagen Hermsen, zaken willen doen met de gemeente Den Haag, dus Rotterdam is sowieso 2e keus. Er zouden min of meer concrete gesprekken met sportwethouder Richard de Mos zijn gevoerd. Maar we weten inmiddels hoe het met De Mos is vergaan, inderdaad hij is zelfs te ver gegaan.

Ik heb een veel beter idee. Neem die dozen met ouwe voetbalspullen lekker mee naar Grolloo, de woonplaats van Derksen in Drenthe. Voor de Friezen is het minder ver rijden om daar naar toe te gaan dan helemaal naar Rotjeknor om in adoratie te kijken naar het shirtje van Faas Wilkes.