Beluister hier de column

Wat een ophef afgelopen week over de vermeende racistische uitspraken van flutbalkenner Johan Derksen. Zowat heel Nederland viel over de grijs besnorde hippie uit Grollo heen. Grootgrutter Albert Heijn en scheermesjesfabrikant Gillette waren er als de kippen bij om de aangeschoten anchorman van de talkshow Voetbal Inside de strot af te snijden. Een van de weinigen die het voor Derksen opnamen waren AD columniste Angela de Jong en…… ikke ! Dat ik het nou uitgerekend met deze vileine televisieverslaafde verslaggeefster eens moet zijn over een zo’n heikel drijfzandachtig onderwerp als racisme. Maar goed, alles heeft een eerste keer dus daar gaan we luisteraars…..

Ik kijk zelden naar het programma van het trio rot, vervelend en zeikerig ofwel Wildred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen. Niet uit principe maar omdat ik nou eenmaal niet veel op heb met voetbalcommentatoren die na afloop van een gespeelde wedstrijd een heel uur slap kunnen ouwehoeren over een steekpaasje, schwalbe of een gemiste penalty. Ik ben van het Johan Cruijfftype. Wie er eentje meer inschiet dan de tegenstander die heeft gewonnen, logisch toch? Daar hoef je niet oeverloos over na te beschouwen.

Maar uitgerekend deze keer zat ik wél op de bank te kijken naar de verboden zender Veronica. Verboden door mijzelf wel te verstaan want man, man wat een baggerprogramma’s worden daar op uitgezonden. Ook weer logisch dus dat Voetbal Inside juist op die zender geprogrammeerd staat.

Voor wie het akkefietje op TV heeft gemist, hier in het kort en niet geheel volledig weergegeven. U moet zelf maar even terugblikken op You Tube. En voor wie nu gaat schreeuwen ‘Akkefietje? Noem je zo’n schandalige racistische opmerking een akkefietje?’ dan zeg ik ‘inderdaad’, het is de sop de kool niet waard en het zorgt er helaas voor dat het echte onderwerp waar het de afgelopen maand sinds de gewelddadige dood van George Floyd om draait, langzaam naar de achtergrond verdwijnt.  Want we hebben het alleen nog maar over Zwarte Piet, Piet Heyn en grapjes over potjes duo Penotti en bruine of getinte bonen. Alsof witte bonen in bloedrode tomatensaus niet racistisch is!

‘George Floyd? Wie was dat ook alweer?’ hoor ik een paar luisteraars zeggen. Kijk, daar heb je het al.

Maar weet u wat ik bijna net zo erg vind als racisme en discriminatie? Hypocrisie en huichelarij.

Een voorbeeld; Suikerwerkenfabrikant Buys veranderde de naam van de welbekende ‘Negerzoen’, u weet wel, 6 van die kleffe witte smurrieballen met een dun laagje chocola er omheen.  Dit mede onder druk van de landelijke media welke op haar beurt weer was beïnvloed door een kleine groep landgenoten en zegsman Roy Groenberg, voorzitter van de stichting ‘Eer en Herstel Betaling Slachtoffers Slavernij Suriname’. Groenberg  zag in het woord ‘neger’ een scheldwoord dat Nederlanders hadden bedacht voor Afrikanen. Buys wijzigde de naam van de negerzoen, maar zoals het bedrijf in bedekte woorden liet weten, uit puur commerciële motieven. In dagblad Trouw liet Buys optekenen dat, als mensen zich door de naamswijziging minder gekwetst voelden, dat slechts als een bijkomstigheid moest worden gezien. Hoe hypocriet kun je zijn? Daarna ging het al helemaal niet meer over de pijn uit het verleden en de discriminatie waarmee talloze mensen met een andere huidskleur dan wit of een buitenlandse achternaam mee worden geconfronteerd, maar over het afpakken van de witte cultuur. Wat volgt? Wat mag straks ook niet meer? Moorkop? Bruine en blanke vla? Lekker belangrijk!

En nu krijgt Johan Derksen dus letterlijk de zwarte Piet toegeschoven omdat hij een niet zo’n slimme opmerking maakte, een ‘beetje domme opmerking’ zou onze koningin Maxima wellicht zeggen die zelf bestraft werd nadat ze had gezegd dat dé Nederlandse cultuur niet bestaat. Deze zou te veelzijdig zijn om in één cliché te vatten. Het ging bij de gewraakte aflevering van Voetbal Inside vooral over zanger Akwasi die tijdens het Black Lives Matter protest op de Dam zelf één en ander over zich had afgeroepen door tegen de op 1,5 centimeter van elkaar staande meute te schreeuwen dat, als hij een Zwarte Piet zou tegenkomen in november, hij die hoogstpersoonlijk in diens gezicht zou trappen. Tegen Akwasi zijn diverse aangiften gedaan wegens het aanzetten tot geweld. Het Openbaar Ministerie doet nu onderzoek of deze uitspraak strafbaar is. In de basis verschillen Derksen en Akwasi qua uitspraken naar mijn mening niet zoveel van elkaar, beiden zijn gewoon ‘een beetje dom’. Maar goed, Buys met zijn Paaszoenen en Kerstkussen die er nog steeds uitzien als Negerzoenen is net zo hypocriet als Albert Heijn en Gilette die geen sponsor zijn van het programma VI en een goedkoop statement willen maken door nu te roepen dat ze niet meer ‘rond’ het programma wensen te adverteren, iets wat geen enkele consequentie heeft als alleen dat ze een uurtje laten of eerder hun commerciële boodschap verkondigen, kom Gilette, scheer je weg!

Ook het Nederlands elftal heeft zich met de affaire bemoeid. Aanvoerder Virgil van Dijk laat namens de gehele selectie weten dat ze niet meer voor de camera of microfoon van Voetbal Inside verschijnen. Kom kom beste voetballers, als jullie een echt statement willen afgeven dan bemoei je je niet met dit soort zaken welke alleen maar afleiden van de echte boodschap waar het om gaat. Hebben jullie alle sponsors binnen het voetbal wel eens goed tegen het licht gehouden en de eigenaren van de clubs en de stadions? Wie zitten er in de Raad van Commissarissen en in welk land tegen welke slavenloontjes en onder welke verschrikkelijke omstandigheden worden de ballen, vlaggen, vaantjes, sjaaltjes, shirtjes en andere voetbalprullaria vervaardigd?

Ik kan zo nog een poosje doorgaan maar dan word ik, net als Akwazi emotioneel of laat ik mij zoals Derksen meeslepen in een discussie waar ik eigenlijk geen verstand van heb en dat beste luisteraars / lezers, is een beetje eh… dom!