Beluister hier de column

Misschien bent u ze wel eens tegengekomen hetgeen niet verwonderlijk is want ze steppen al sinds 1981 door de hele regio en ver daarbuiten; de New Yorksteppers! Tot enkele jaren geleden op twee grote 3-persoonssteps en sinds 2018 onder de naam Antwerpen Steppers op snelle éénpersoonsstepjes. In wisselende samenstelling hebben ze inmiddels vele tienduizenden kilometers afgelegd en maar liefst 1.3 miljoen opgehaald voor verschillende goede doelen waaronder Make a Wish Foundation, DreamFoundation en Villa Joep, een stichting die zich inzet om neuroblastoom, een gevreesde vorm van kinderkanker, de wereld uit te helpen. Ik mag met trots zeggen dat ik de aanstichter tot dit alles ben. In 1981 heeft Shell Pernis de twee grote steps geconstrueerd waarmee we met een grote groep jonge sporters naar de Franse hoofdstad Parijs zijn gestept. Dat was destijds wereldnieuws en de foto’s stonden niet alleen op de voorpagina van dagblad Het Vrije Volk maar ook van de Franse krant Le Monde. Daarna volgden een rondje Nederland met in totaal 1106 kilometer inclusief de allereerste Elfsteden Steptocht, een monsterrit ten behoeve van de stichting On Wheels van Heerenveen naar Maasdijk, twee maal naar Londen en terug voor de Afasie sociëteit Voorne-Putten en Rozenburg en het Gehandicapten Sportfonds ten behoeve van het opzetten van voetbal voor blinden, ritten door Limburg en naar Aken, tweemaal heen en weer naar Antwerpen en niet te vergeten de rit van Washington over 750 kilometer naar New York met aankomst op het speciaal voor de Nederlandse steppers door het New York Police Department afgezette Time Square.

De twee grote supersteps zijn inmiddels letterlijk in de boom gehangen. Ze sieren een ijzeren, door Peter Otting en André de Kneght en leerlingen van het RDM-Albedacollege op de Rotterdamse Heijplaat gemaakte kunstwerk ‘de Stepboom’. Wie via de Groene Kruisweg Hoogvliet passeert ziet het monument fier staan pronken op de rotonde nabij het oude dorpskerkje. De steppers hebben altijd de steun gehad van een aantal bijzondere ambassadeurs zoals burgemeester Ivo Opstelten, de zangeressen Rita Young en Sandy Struijs, zangers Lee Towers en mister Blue Diamond Riem de Wolff en de vorig jaar overleden Hoogvlietse vrijwilligster van de eeuw Annie Ras.

 

Maar aan alles komt een eind. Ik ben vorig jaar op 65-jarige leeftijd van Rotterdam-Hoogvliet naar Antwerpen gefietst en gestept, totaal 250 kilometer. Op zich niets bijzonders want zwager Dolf Roos uit Vlaardingen is 82, Kees Gebuijs uit Spijkenisse is 73 en Jurriaan de Bruijn uit Rotterdam is 76. Ik ben dus feitelijk nog maar een jonkie maar stop er, samen met mijn maatje Piet luijten nu echt mee. Heb alle stepjaren en stepritten georganiseerd en meegemaakt. Tijd nu voor de jonkies. En het is ongelooflijk maar er heeft zich een sufferd gemeld om het van deze sufferd over de nemen; Nick Gardenier uit Nissewaard, 40 jaar jong. Dus, als u de steppers nog nooit voorbij hebt zien komen dan is de kans groot hen de komende 25 jaar alsnog tegen het lijf te lopen of beter gezegd; te steppen! Vanaf deze plek, dus via mijn wekelijkse column op het veelbeluisterde radioprogramma De Late Avond, wil ik Nick Gardenier en de twee overige nieuwe bestuursleden annex organistoren Wim van de Stokker uit Oud-Beijerland en Ben Broekhof uit Spijkenisse, heel veel succes en stepplezier wensen.

 

 

En natuurlijk ben ik er de eerstkomende grote steprit weer bij. Maar dan alleen om ze uit te zwaaien bij vertrek en te verwelkomen bij terugkomst.