Beluister hier de column

De tweede golf is inmiddels een feit, ook al wordt dit door de ene viroloog bevestigd en door een ander ontkent. Iedereen gaat de gevolgen ervan ervaren, behalve dan een groep bekende Nederlanders die gewoon helemaal niet meer meedoen. ‘Free the People’ roepen ze op Instagram, Facebook en You Tube tegen hun, schrik niet, soms meer dan een miljoen volgers. Bekende Nederlanders? Ik ken er bijna geen één van dus hoe bekend zijn zij vraag ik mij af. Nu heb ik inmiddels de leeftijd bereikt van 66 jaar en ben ik eerlijk gezegd ook niet meer zo op de hoogte van de muziekscene. Ik ben uit de tijd van Top Pop met Ad Visser en de sensuele danseres Penny de Jager. Maar weet u wel wie Famke Louise, Tim Douwsma, Brace en Bizzey zijn? Ligt het aan mijn ouderdom dat ik de jongerdommen niet ken? Genoemde artiesten hebben zich uitgesproken tegen corona alsof deze pandemie zich ook maar iets van dergelijke rebellerende artiesten aantrekt. Corona zal, zonder aanziens des persoons de moeders en vaders en zeker de opa’s en de oma’s keihard raken als Famke, net als die hersenloze voetbalsupporters van Willem II en jonge bezoekers van tal van horecagelegenheden in den lande, zich niets van regels aan blijven trekken en de andere dag haar moeder een kusje geeft en 1x in de maand even bij oma langs in de seniorenflat op bezoek gaat. Ik weet niet welke muziek Famke zingt maar het zal vast mooi klinken zo krokodillentranenhuilendzingend naast de kist van oma. Opa had het ook graag gehoord maar die zit al maanden achter het glas van het seniorencomplex en zwaait 1x in de maand naar zijn kleindochter die buiten een lied staat te zingen voor haar arme oude, alleen overgebleven opa.  In één ding heeft Famke gelijk gekregen, door haar gedrag en dat van al die andere zogenaamde bekende sukkels zijn er heel wat mensen vrij, voorgoed vrij wel te verstaan want alleen de dood maakt een mens pas echt vrij, Free the people!

Wat ik mij afvraag is of die ‘bekende Nederlanders’ straks ook tegen de artsen op de IC zeggen dat ze niet meer mee doen. ‘Laat mij maar vrij zijn, helpt u die meneer in zaal 13 maar want ik heb hier bewust voor gekozen, die meneer niet.’ De actie is ontsproten uit het zieke brein van Viruswaarheid-oprichter Willem Engel en actrice Dorien Rose Duinker, bekend geworden door haar optreden in de overspelserie Temptation Island. Nooit gezien? U bent een bofkont. Ik ben na een halve aflevering al afgehaakt. Allemachtig wat heeft die televisierecensente Angela van het AD een verschrikkelijke job. Je zult maar zulke achterlijke televisieseries moeten volgen om er na 6 afleveringen achter te komen dat collega columnist Joop van der Hor het al na 25 minuten wist dat het klinkklare bagger is.

Dorientje zegt dat corona te vergelijken is met een griepje. Ze zou best gelijk kunnen hebben want ze is een influencer en heeft dus verstand van influenza. Wat zegt u? U weet niet wat een influencer is. Nou dat is iemand die invloed heeft of uitoefent op zijn of haar omgeving, leeftijdsgenoten of doelgroep bestaande uit meestal makkelijk te beïnvloeden jongeren die zich afzetten tegen hun ouders, iets wat we vroeger allemaal hebben gedaan maar toen heette dat nog recalcitrant en groeiende je op voor galg en rad. Dorientje roept journalisten op om kritisch te zijn, want zij moeten het volk informeren. ‘Het volk, free the people. Begint een beetje op de demonstraties in Wit Rusland te lijken maar daar zetten ze hun leven voor iets veel belangrijkers in de waagschaal, voor de democratie! Wat ze in Wit Rusland te weinig hebben, hebben wij daarvan teveel? Democatie? Ik luister liever naar Mark Rutte of Hugo de Jonge dan naar Loekasjenko of Poetin.