Beluister hier de column

Goedenavond luisteraars op deze late avond. Misschien ligt u al in bed en luistert u naar heerlijke zwoele nazomermuziek en wordt ineens uw romantische bui ruw verstoord door een columnist, in dit geval door mij, Joop van der Hor. Ik zeg mijn naam er voor het gemak maar bij voor het geval u van plan bent om mij stijf te schelden, hatelijke e-mails toe te sturen of een regelrechte doodsbedreiging te uiten. U hoeft dan niet terug te luisteren naar de aankondiging of op te zoeken wie die eikel is die het in zijn hoofd haalt u zijn mening op te dringen. Ik ga het u zelfs nog makkelijker maken want ik houd van mijn  luisteraars annex lezers. U kunt uw oprispingen, beledigingen, hatelijkheden en doodsbedreigingen rechtstreeks naar mij toesturen via joop@delateavond.nl  makkelijker kan ik het u niet maken en leuker ook niet! Ik trek mij er overigens niets tot weinig van aan. Ben ook helemaal niet in uw mening geïnteresseerd, althans niet van hen die denken dat met schelden en bedreigingen mijn mening verandert of dat ik van de radio verdwijn. Wel verneem ik heel graag uw positief kritisch commentaar of aanvulling en/of tegengeluid. Daar ben ik namelijk absoluut wél in geïnteresseerd. Ik ga graag de dialoog of de discussie aan. Mijn mening is namelijk dat elke mening ertoe doet, ook de afwijkende.

Maar columnisten worden tegenwoordig nogal eens serieus bedreigd. Meestal door anonieme sukkels die te laf zijn om met eigen naam en foto op Facebook hun gal spuien. Recent is een columnist van de grootste gratis weekkrant de Havenloods met haatberichten bestookt. Hij heeft er de brui aan moeten geven, schrijft nu niet meer en dus is er wederom een angel uit een democratische bij getrokken. Een bezige bij die zelf nooit heeft gestoken maar is gestopt omdat de angst dat hij zelf gestoken wordt wellicht bepalend was voor zijn besluit. Pim Fortuijn was een columnist, Theo van Gogh was een columnist en de hele vermoorde redactie van Charlie Hepdo bestond uit cartoonisten die hun column middels een tekening en 10 woordjes in een tekstballonnetje wisten te verpakken.  Zij hebben hun scherpe pen moeten bekopen met de dood. Lang leve de vrijheid van meningsuiting ! Hoofdredacteur Hans Nijenhuis van de Havenloods zei het zo: ‘Bedreigingen, beledigingen, haat zaaiende berichten zijn zo getypt, maar ze verpesten het publieke debat en kruipen onder de huid van opiniemakers en politici.’ Hij reageerde daarmee op de veroordeling van een man die recent tot  vier dagen celstraf werd veroordeeld nadat hij AD-columnist Özcan Akyol online stelselmatig had beledigd en bedreigd. Ook zijn collega Fidan Ekiz is meerdere malen beschimpt en beledigd. Ik heb meer dan 2500 columns geschreven welke zijn gepubliceerd. Ik heb heel wat moeten slikken en mijn vrouw en kinderen hadden aanzienlijk meer last en angst daarvan dan ik. Maar ik merk dat ik wel voorzichtiger ben geworden. Niet in mijn mening want die steek ik niet onder stoelen of kerkbanken. Maar wel als ik buiten loop op een druk winkelcentrum of in de metro of bus zit. Je weet nooit waartoe zo’n halve zool in staat is. Aan mijn tijd als politieman heb ik  twee gouden tanden overgehouden, zit niet te wachten op uitbreiding van mijn gouden tanden etalage. Tegen hen die menen lekker ongenuanceerd tekeer te moeten gaan tegen columnisten, leraren, politieagenten en buschauffeurs wil ik zeggen: ‘Tel tot 10 en als je dat voor elkaar krijgt ben je een intelligent mens en intelligente mensen blaffen wel, maar bijten niet !