Beluister hier de column

Bij de politie begrijpen ze het niet meer. Woede vanwege het opheffen van gespecialiseerde misdaadteams. Nou ik begrijp het wel. Hiermee wordt een krachtig maar ook wanhopig signaal aan de politiek gegeven. Op de huidige manier is het gewoon niet meer vol te houden voor mijn (oud)collega’s. Ik was onlangs bij een voorlichtingsbijeenkomst voor toekomstige politie pensionado’s. Men is op, moe, teleurgesteld. Allemaal tot voor kort zeer gemotiveerde dienders met grijze en kale koppies die de mooiste jaren van hun leven hebben gegeven om de samenleving te dienen. Velen nemen hun levensloop (spaarverlofregeling) op en gaan er vervroegd uit. Niet omdat ze niet meer willen maar omdat ze niet meer kunnen. Dit was te voorzien maar geen enkele politieke partij, burgemeester van grote steden, korpsleiding, vakbond, OR die het echt op de agenda heeft gezet, alleen maar vooruitgeschoven. Natuurlijk is er over gepraat maar wat is er aangedaan? Pensionering van de babyboomers in combinatie met matige instroom door gebrek aan interesse onder de (allochtone) jeugd en jarenlange onderbetaling en verder toenemende werkdruk….. tja, Nederland krijgt niet alleen de politiek die zij verdient, maar ook het aantal dienders die hen dient want je moet er wel iets voor over hebben en dat is niet alleen geld maar ook respect en dat laatste is ver te zoeken.

De wereld rondom de nationale politie eenheid en de politiek die hen aanstuurt, verandert in hoog tempo. Maar politie en politiek zelf niet of slechts met mate en bovendien ook nog in een veel te langzaam tempo. Zo bestaan er geen live-time-jobs meer. Wie krijgt nog, zoals ikzelf afgelopen zaterdag, een FNV-bondsspeldje, zilver met robijn, voor 40 jaar ononderbroken trouw lidmaatschap? Welke diender dient niet alleen het volk maar ook zijn baas van opleiding tot pensioengerechtigde leeftijd? Men hopt niet voor niets van baas naar baas omdat dit geld oplevert, net als mensen van de ene naar de andere energieleverancier hoppen omdat dit – inderdaad – geld oplevert. Waarom? Kijk maar naar de salaristabellen dan begrijp je het wel.

Ik kan zo nog wel eventjes doorgaan maar laat ik het erop houden dat ik het helaas wel begrijp. Ik deel de zorg en bezorgdheid van Frank Paauw van de Amsterdamse politie eenheid die een krachtig signaal aan de politieke heeft afgegeven door het voornemen aan te kondigen om speciale moordbrigades in de ijskast te zetten om zo meer dienders op straat te krijgen. Ik snap ook de politievakorganisaties die roepen dat grote evenementen in de toekomst niet langer kunnen rekenen op de inzet van de politie. Ik hoop dat ze ook  stoppen met hun inzet tijdens de wedstrijden van het betaald voetbal, te beginnen met risicowedstrijden als Ajax – Feyenoord. Laat die arrogante overbetaalde dure voetballers maar wat geld inleveren van hun miljoenensalaris ten behoeve van hun veiligheid en die van het goedwillende voetbalpubliek.

Wie ik niet begrijp is korpsbeheerder en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Die roept dat het mogelijk moet zijn dat politiemensen die vlak voor hun pensioen staan in de gelegenheid moeten worden gesteld om door te werken. Kom Ahmed, weet jij niet hoe zwaar en risicovol politiewerk is? Weet jij niet Ahmed dat de agenten die vervroegt willen stoppen dat niet doen omdat ze er geen zin meer in hebben maar omdat ze doodmoe zijn, opgebrand en er genoeg van hebben om als speelbal van de politiek te fungeren en als boksbal voor de eencelligen in onze samenleving? En voor wat zouden ze moeten doorwerken, als ze dat al zouden willen? Voor die maandelijkse belediging die salaris heet? Of om meer dan de helft van hun levensloopregeling, als die al in geld kan worden uitgekeerd, naar de fiscus te brengen?

Maar er is licht aan het eind van de tunnel want gelukkig voor Nederland is dat onder de babyboomers ook een groot aantal criminelen zitten die natuurlijk ook allemaal met pensioen gaan :-(.