Beluister hier de column

Overal ter wereld zijn mensen massaal de straat opgegaan om te betogen tegen politiegeweld en dat heeft mij zeer verbaasd. In de VS wordt George Floyd door een agent gedood, vermoord misschien wel maar dat is aan de rechter om dat te beslissen en de vlam slaat volledig in de pan en niet alleen onder de zwarte bevolking! Verbaast? Ja, want dit heb ik helemaal niet zien aankomen en daar ben ik dan wéér verbaasd over. Ik begrijp het wel, maar snap het niet. Ik ben overrompeld, verward en verdrietig. Overal in de wereld wordt geprotesteerd tegen exorbitant politiegeweld en veelal zonder de vereiste afstand van elkaar te houden. Liggen straks over 2 weken de IC’s weer vol met naar adem happende patiënten die eerder nog op bordjes ‘I can’t breathe’ met zich meevoerden? Of wellicht hun ouders of grootouders die besmet zijn door de ondoordachte actie van hun kind of kleinkind?

Maar is die actie wel ondoordacht? Na 3 maanden van een al of niet intelligente lockdown weet toch iedereen wel wat er aan de hand is op deze zieke wereld, want ziek is die aardbol absoluut. IJskappen smelten, luchtvervuiling neemt toe evenals ontbossing van de laatste oerwouden van Europa in Polen en langs de Amazone in Brazilië waar Bolsenaro meer oog heeft voor zijn eigen portemonnee dan voor zijn volk dat bij bosjes sterft, bossen die geen bomen bevatten maar rottende lijken.

Ziek zijn ook de leiders van die volken zoals Trump en diezelfde Bolsenaro. Ik maak mij zorgen. Zorgen om zaken die te groot voor mij zijn, welke mijn snappertje ver te boven gaan. Als er geen corona zou zijn dan zou ik wellicht meelopen, mee protesteren, meedoen met de protestmarsen of zittend op een plein en luisterend naar de verhalen van gewonde mensen. Wonden die dieper zitten dan het diepste zichtbare litteken, wonden die diepe krassen maken op de ziel.

Nu bekijk ik van afstand met een heel raar gevoel in mijn buik de beelden op televisie. Eén ding is zeker; Corona is niet racistisch, is niet discriminerend en raakt ons allemaal. Machteloos kijk ik toe; vertwijfeld, angstig, verward. Laat 1 ding heel duidelijk zijn; nadat tzt het vaccin op grote schaal is verspreid, de ziekenhuizen leeg en de begraafplaatsen vol zijn dan is het racisme niet verdwenen. De strijd tégen apartheid en vóór gelijkheid zal nog heel lang duren. Nu de tsunami van protesten blijkbaar niet te stoppen valt, laat die dan ook daarna alsjeblieft doorrollen en rollen en rollen en rollen…. net zo lang tot de laatste racist tot inzicht is gekomen. Met elkaar kunnen wij op vreedzame wijze daar een hele grote bijdrage aan leveren. Hoe? Breng je stem bij alle komende verkiezingen uit op die partijen welke dit issue tot hun absolute speerpunt maken en reken op democratische wijze af met die partijen welke op wat voor manier dan ook mensen onderdrukken, vrouwen niet voor vol aanzien en zich niet duidelijk tegen elke vorm van discriminatie uitspreken. Geen plek meer voor PVV, Volkspartij, SGP, FvD en andere ultra linkse en ultra rechtse partijen die verdeeldheid zaaien en discriminatie oogsten. Wie stemt op zo’n partij stemt voor racisme en ongelijkheid ! Ik weet het, het zijn zware woorden maar daarin schuilt ook het woord ‘ware’. En ondertussen moeten we met z’n allen met onze handen van de politie afblijven en relschoppers en als politieagenten verklede racisten ontmaskeren en uitsluiten. Een samenleving die geen bevoegd gezag tolereert zal niet door een politieknuppel geveld worden maar door de wolf die verkleed als schaap zijn kudde naar de afgrond leidt.