Beluister hier de column

Het werk van de surveillanten van de buurtpreventie in de gemeente Nissewaard en in het bijzonder binnen Spijkenisse, is – zo heeft de gemeente in een speciale krant bekendgemaakt- tot zeker 19 januari 2021 gestaakt wegens….. de lockdown. De gemeente Nissewaard zou het zeer op prijs stellen indien u solidair wilt zijn en tot genoemde datum ook niet meer ergens inbreekt. SAMEN KRIJGEN WIJ CORONA ERONDER!

U vindt dit een beetje gek, raar, vreemd berichtje? Nou ik ook, maar de gemeente Nissewaard is duidelijk een andere mening toegedaan. Zij vinden dat ze de inbrekers moeten vertellen dat ze tot 19 januari vrij spel hebben want het werk van Buurtpreventie valt door de lockdown vrijwel stil. ‘Vrijwel’ dus wellicht dat die ene blinde buurtvrijwilliger het besluit van B&W niet heeft gelezen en gewoon op kerstavond met hond en stok door de wijk patrouilleert. Wat is dit nou toch weer voor een raar besluit? Je kunt met twee man of vrouw of genderneutraal stelletje toch gewoon samen op anderhalve meter afstand door de verlate stille straten lopen om daarmee het veiligheidsgevoel van de achter de gesloten gordijnen verblijvende brave burgers het gevoel van veiligheid mee te geven en potentiële inbrekers afschrikken om bij oma Tingeling via het geopende WC-raampje naar binnen te klimmen?

Toch eigenlijk ook wel netjes van de gemeente Nissewaard om in een huis-aan-huis verspreidde krant in koeienletters aan te kondigen dat Buurtpreventie stopt met rondes door de buurt. Men kan, nadat het halve huis is leeggeroofd, niet zeggen dan de gemeente haar verantwoordelijkheid niet heeft genomen. Klagen of procederen helpt niet want je bent er immers van tevoren voor gewaarschuwd. Aangifte doen heeft ook geen enkel nut, je hebt er zelf aanleiding toe gegeven. Had je maar thuis moeten blijven.

Wat ik mij afvraag is of de gemeente nou zo oliedom is om een dergelijk berichtje te verspreiden of juist ontzettend slim. Want nu blijven de Nissewaarders met kerst en op Oudejaarsavond bang en bevend thuis, bang als zij zijn dat anders door onverlaten wordt ingebroken. Dit zou dus eigenlijk in heel het land moeten gaan gelden. Kondig aan dat het leger, politie, boa’s en andere contrictors op oudejaarsavond niet de straat opgaan. Dan blijft toch iedereen thuis? Ja toch zeker! Hoef je ook geen impopulaire maatregelen te nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zoals het instellen van een avondklok. Best wel slimme mannekes die bestuurders van Nissewaard !