Beluister hier de column

‘Feyenoordsupporter ben je niet voor je lol, maar wel voor je leven’. Hoe oud is dit gezegde al? En hoe waar ook! Afgelopen zondag snoepte Heracles weer een puntje mee, maar Feyenoord verloor er twee! ‘We’ en voor de luisteraars, ‘we’ staat tussen aanhalingstekens, ‘we’ staan stevig op de tiende plaats en als het zo doorgaat stijgen we numeriek ook nog wel een paar plekken. Misschien staan we straks wel 12 e of 13 e . De kans daarop is groter dan dat we daadwerkelijk stijgen op de ranglijst en echt een paar plaatsen naar boven kruipen. Wat is er aan de hand met dit Feyenoord?  Hoe komt het dat het zowel in- als buiten het veld helemaal verkeerd gaat? Rotterdammers zouden zeggen: ‘Waar legt dat dan aan?’ Nou ben ik van de vier voetballende Horren de minst getalenteerde. Zelfs mijn zusje Jolanda heeft een betere balbeheersing en mijn oudste broer Jan is met zijn 72 jaar sneller dan ik ooit ben geweest. Broer Rinus is de allerbeste, vooral met zijn mond maar met zijn benen doet hij het ook niet verkeerd. Ik denk dat het daarom is dat ik me zo goed in de situatie van het huidige Feyenoord kan inleven en het ‘waarom’ begrijp. Er zit gewoon niet meer in. Er spelen 11 getalenteerde Jopies in de Kuip. En als je met mijn talent gezegend bent dan zit er gewoon niet meer in, hoe goed je je ook je best doet.

Ik heb medelijden met trainer Jaap Stam. De man staat langs de lijn te schreeuwen en vreet zijn eigen tamp op van ellende waarmee hij veel weg heeft van de meeste vaders langs de lijn op een zaterdagmiddag bij vv Spijkenisse of zondag bij de Meeuwenplaat. Je kan schreeuwen wat je wilt maar ‘als het er niet in zit dan komt het er ook niet uit’ zou Johan Cruijff gezegd kunnen hebben.

Jaap Stam is het konijn dat de kerst niet haalt. Hij ligt al op de snijtafel en is nog 1 gelijkspel en 1 nederlaag verwijdert van de vilpartij die dan gaat plaatsvinden. Tenzij, ja tenzij hij met Feyenoord doorgaat in de Europa Leaque tegen het Zwitserse Young Boys en het Schotse Celtic. Maar zeg nou zelf, al zou je voor Ajax zijn en een schurft hebben aan de Rotterdammers, een 10 e plek in de vaderlandse competitie is Feyenoord onwaardig. En als ze in Amsterdam nu met leedvermaak naar de 10 e plek van Feyenoord kijken dan kan ik daar nog inkomen. Maar zelfs in deze regio zijn er lieden die meesmuilen met 020, ongehoord gewoon! Wegblijven in de Kuip is geen optie. Eigenlijk zouden we met z’n allen komende zondag mee naar de Arena moeten gaan om ons cluppie aan te moedigen maar ja, we mogen er niet in hé. Zondag? Maar drie dagen ervoor spelen ze in Zwitserland uit tegen Young Boys? Inderdaad, zondag al staat, met daarin nog een zware training te gaan, ‘El Classico’ voor de deur. Mooi dan weten we op voorhand al wat de uitslag is. O ja? Is dat zo? Stel je voor dat Feyenoord in de Arena van Ajax wint? Nou dan houden we weer allemaal van meester Stam en zijn kleuterklas, vergeten we de verloren wedstrijd tegen Young Boys,
vergeven we de Rotterdammers hun 10 e plaats en willen we met kerst allemaal bij de familie Stam thuis konijn eten. O wat zou dat mooi en lekker zijn….. Ajax verslaan in eigen huis.

Trrrrrrrring, daar gaat de wekker. Het is maandagochtend 28 oktober. Wat brengt de dag ons, vreugde of eeuwige chagrijn?