Beluister hier de column

Het is al een oud bericht maar ook wat onderbelicht. Daarom in deze column toch nog wat aandacht voor een bijzonder voorstel van het gemeentebestuur van Nissewaard. Die gemeente wilt wel meewerken aan een onderzoek of er aardwarmte in de bodem onder en rond het grondgebied aanwezig is maar heeft daarvoor wel een bijzondere eis aan de provincie neergelegd. Nissewaard vindt namelijk dat de eigen inwoners voorrang moeten krijgen op het gebruik van de eventueel gewonnen aardwarmte en dat zij als eersten hun huizen ermee moeten kunnen verwarmen, uiteraard geldt dat ook voor het bedrijfsleven en alle (semi) overheidsinstellingen. Als er voldoende heet water is voor huizen en bedrijven dan moet dit ook als eerste naar hen getransporteerd worden, en bij voorkeur natuurlijk ook een stuk goedkoper, zo staat in een door AD-star-reporter Theo Teitsma geschreven artikeltje. ‘Eigen volk eerst’ waar heb ik die slogan eerder gehoord? Ik vind het maar raar, heel raar eigenlijk. De eigen inwoners moeten als eerste van de – overigens nog lang niet zeker vastgestelde meevaller gaan meeprofiteren. De gemeente noemt het een gevalletje van ‘wederkerigheid’. Ik noem het een typisch gevalletje van egoïsme.

Stel dat elke gemeente zich zo opstelt, dan betalen de inwoners van de Hoekse Waard, waar de koeien grazen en akkerbouw en veeteelt plaatsvindt, minder voor hun zuivelproducten, brood, groente en vlees. Betalen de inwoners van Groningen weinig tot niets voor hun aardgas en dat zou gerechtvaardigd zijn want dan kunnen ze van die besparing de scheuren in hun huizen dichtsmeren en betalen de inwoners van Rotterdam minder aan entreekaartjes voor de grote attracties zoals Diergaarde Blijdorp, de Euromast, Spido enz.

Terwijl ik dit opschrijf besef ik mij dat een deel van de arme bevolking van Rotterdam al minder daarvoor betaald met hun gratis Rotterdam Pas. En die pas kunnen Nissewaarders tegenwoordig ook aanschaffen waardoor ze ook meeprofiteren van de dure voorzieningen op toeristisch en cultureel historisch terrein welke aanwezig zijn binnen de stadspoorten van grote broer Rotterdam. Terwijl een Nissewaarder die de toren van de oude kerk in Dordrecht beklimt daarentegen gewoon dezelfde prijs betaalt als een Schapekop.

Ik ben toch meer voorstander van het aloude ‘Gelijkheid, Vrijheid en Broederschap’ al dan niet dansend met elkaar rondom de rood-wit-blauw versierde boom van het volk. Ik geloof niet eens dat het gemeentebestuur van Nissewaard er zo ver en diep erover heeft nagedacht maar dat ze in een vlaag van opportunisme met dit – voor eigen volk – aantrekkelijke idee zijn gekomen.

Maar als het dan toch doorgaat dan moeten we de lijn ook maar gelijk flink doortrekken. Dan ook graag voor alle Nissewaarders als eerste vers en gratis water want de zuiveringsinstallatie staat immers op het grondgebied van deze gemeente. En ook gratis elektriciteit of minstens een flinke korting want behalve dat er inmiddels wel heel veel horizonvervuilende windmolens op het grondgebied van Schout Van Oosten en zijn Schepenen staan opgesteld, heeft men ook nog eens een flink bedrag aan uitgekeerde/verkochte aandelen van Eneco geïncasseerd.

Nu ik er zo over nadenk vind ik het als inwoner van Nissewaard nog niet eens zo’n slecht idee van die aardwarmte…. Leuk en lekker goedkoop hoor, dat ‘eigen volk eerst’.