Beluister hier de column

‘Laat degene die mijn vader op die bewuste dag nog heeft gezien zich melden, we gaan kapot aan die knagende onzekerheid’. De stem van Dineke Knops, dochter van de ruim 19 jaar geleden spoorloos verdwenen en toen 63-jarige Adrie Knops trilt bij de oproep niet meer zo hevig als enkele jaren geleden. En tranen zijn er ook niet meer in haar ogen te bekennen. Het is juist deze ogenschijnlijke kilte die mij als een pijl in het hart treft want de 54-jarige Dineke zoekt al bijna twee decennia lang als een soort van levende zombie naar haar vader. Ze zegt zich een stukje dood te voelen en is doodmoe. Doodmoe van al dat zoeken, speuren, graven en telkens weer praten met de media, zoals dit keer voor het radioprogramma De Late Avond.

Is haar vader verdronken, vermoord, heeft hij zelfmoord gepleegd of is hij een totaal nieuw leven begonnen? De dochter van de 19 jaar geleden als vermist persoon opgegeven Adrie Knops is ten einde raad. Ze vecht door en blijft speuren. “ik ben het mijn oude moedertje verplicht en ook mijn broer Wim die zelf ook niet meer in leven is en nooit zal weten wat er met zijn vader is gebeurd.”

Zelf heeft Dineke een dader op het oog, de voor een dubbele moord vastzittende Spijkenisser Patrick S. Hij zou tegenover derden de moord op Knops hebben bekend, maar tegenover de politie zwijgt hij als het graf. De auto waarin Knops voor het laatst is gezien; een witte Suzuki Alto uit 1985 werd op 4 juli 2001 terug gevonden op een parkeerplaats aan het einde van de Kruisnetlaan in Hoogvliet bij het toenmalige sportcomplex van voetbalvereniging RET. Over Patrick S, ook wel het ‘Beest van Spijkenisse’ genoemd, gaan vele verhalen de ronde nadat hij een tweetal vrouwen, de verstandelijk gehandicapte Nanda Kerklaan (2010) en Farida Zargar (2011) had gedood. Hij begroef zijn slachtoffers in het Mallebos, een natuurpark ten westen van Spijkenisse. Van één van zijn slachtoffers sneed hij een voet af en hield dit verborgen onder een vloer van een tuinschuur bij zijn woning. “Ik wil een ketting van menselijke botjes om mijn nek” zo liet hij een mede gevangene weten. En passant bekende hij ook nog twee andere moorden maar tegenover de politie houdt hij zijn kaken stijf op elkaar. Voor de twee moorden en een poging tot doodslag op een Poolse man is S. tot levenslang veroordeeld.

Dineke is er bijna zeker van dat de seriemoordenaar ook haar vader te grazen heeft genomen. Patrick S voldoet aan het door getuigen opgegeven signalement van één van de mannen die bij de auto aan de Kruisnetlaan bij het meertje is gezien en aan die van één van de mannen welke bij de auto zou hebben gestaan langs het voedingskanaal nabij de Hartelbrug in Spijkenisse. Toen ook is Adrie Knops voor het allerlaatst in levende lijve gezien, hij stond onder de motorkap van de witte Alto gebogen in gezelschap van twee licht getinte jongemannen.

Knops had even daarvoor, zonder medenemen van portemonnee of rijbewijs,  zijn woning aan de Molenlaan 7 te Spijkenisse verlaten om een testritje te maken met het autootje van zijn vrouw. Hij zou nooit meer thuis komen! Dineke: ‘Ook al is het meer dan 19 jaar geleden, vergeten doe je het niet, het blijft aan je knagen. Onze familie krijgt pas rust als het stoffelijk overschot van pa teruggevonden wordt. Mijn moeder is al behoorlijk op leeftijd. Ze heeft nog maar één wens; te weten wat er met haar man is gebeurd. Dus alsjeblieft, wie zich nog maar iets, een klein detail of wat dan ook kan herinneren, vertel het ons.’

In het boek ‘Moordzaken’ van voormalig Telegraaf misdaadjournalist Jolande van der Graaf en oud-rechercheur Dick Gosewehr worden maar liefst 28 pagina’s gewijd aan de raadselachtige verdwijning van Adri Knops. Van der Graaf zet overigens grote vraagtekens bij het politieonderzoek van met name het Spijkenisser korps. ‘broddelwerk hebben ze verricht. Ik kan er nog steeds enorm kwaad over worden’ zo laat Van der Graaf desgevraagd furieus weten

Samen met cameraman Roel van Deursen van Botlek TV heb ik recent de verdwijning van Knops, samen met dochter Dineke gereconstrueerd. Deze is te zien op het You Tube kanaal van Roel van Deursen. Wie een tip heeft wordt verzocht dit te melden. Dat kan via het landelijk politienummer 0900-8844, Misdaad Anoniem; 0800-7000 of via de redactie van de Late Avond.