Beluister hier de column

Lekkere rustige Sinterklaas hebben we achter de rug. De oude baas is weer terug naar Madrid zonder dat we hem goed en wel hebben gezien als alleen in Sinterklaasjournaals. Burgemeesters en hun hulpjes in de diverse gemeenten, gebieden en wijken vinden het allemaal wel prima zo. Geen gezeur met de lokale Akwazi’s en, met dank aan de Heilige Corona, geen tegendemonstraties door de Sylvanaatjes en BLM’ers want er was helemaal niets te demonstreren. Ik vraag mij af hoe het Sinterklaasfeest er in 2021 zal uitzien. Grote veldslagen voor de ogen van huilende kleine kindertjes door dubbele opgekropte woede en frustraties? Of is het in 1 coronaklap nu allemaal voorgoed ‘geregeld’ en zijn er voortaan alleen nog politiek correcte roetveegpieten die de Sint vergezellen? Wat dan ook is ‘geregeld’ is de grote Facebook censuuractie. Of moet ik zeggen; het uitgummen van een deel van onze cultuurgeschiedenis?

Mensen klagen over het, al dan niet voorzien van een vooraankondiging of waarschuwing gepaard gaande verwijdering van jaren geleden geposte filmpjes en familiefoto’s van hun kinderen op schoot van Sinterklaas met daarnaast zijn trouwe metgezel Zwarte Piet. Wie is Facebook dat zij dergelijke beelden wissen? Waarom? Hoezo? Met 1 klik kom ik op een deel van You Tube waar tienduizenden filmpjes te zien zijn van door de straten van het vooroorlogse Berlijn marcherende bruinhemden met hun rechterarm richting himmel wijzend, dezelfde hemel waar zij miljoenen Joden naartoe hebben gestuurd via de gaskamers en verbrandingsovens.

Minder erg en niet te vergelijken, althans nog niet, zijn de filmpjes en foto’s waarop de van antisemitisme beschuldigde Thierry Baudet staat afgebeeld. Dat mag allemaal wel? Ach, dichterbij huis doen onze Nationaal Samenwerkende Bibliotheken hetzelfde door de boeken van Sint en Zwarte Piet, de Negerhut van Oom Tom en straks misschien ook wel die van Jip & Janneke uit de schappen te verwijderen.

Samen met Roel van Deursen plaatsen wij drie weken geleden op Botlek TV een leuk Sinterklaasfilmpje waar ik als de burgemeester van Nixwaard Sinterklaas ontving in de molen in Spijkenisse. Dit- en ook de andere Sinterklaasjournaals zijn inmiddels zo’n 100.000 keer bekeken en kinderen hebben er een paar genoeglijke uurtjes aan beleefd. Een van de filmpjes heeft zelfs Hart van Nederland op SBS6 gehaald. Maar Sinterklaas had buiten de waard gerekend. De Goed Heiligman was op 5 december 1945 vergeten de laatste NSB’er mee in de zak naar Spanje te nemen. Deze Nationale Sinterklaas Boycotter had een melding gemaakt dat het filmpje racistische teksten en uitspraken zou bevatten en zo verwijderde Facebook het filmpje zonder wederhoor op straffe van verwijdering van alle filmpjes van Roel van Deursen. En dat terwijl wij juist bruine Pieten in het filmpje lieten zien zonder Afropruik en zonder oor of neusringen en bovendien voorzien van een primeur in de vorm van de Roodveeg Piet, dus met rode vegen en mazelachtige rode stippen op het gezicht. Niet alleen de aloude Zwarte Piet wordt volledig van de geschiedenis en traditietafel geveegd maar ook nieuwe leuke initiatieven.

Hoog tijd dat er een nieuwe actiegroep opstaat: ‘Kick Out Facebook Dictator!’ Of dat ooit gaat gebeuren? Denk het niet. De massa geilt van en op Facebook en kunnen er bijkans niet zonder. Ik ook niet want anders kan ik geen tegengeluid laten zien of laten horen en dus blijf ik dat doen totdat ikzelf uitgegumd word.