Beluister hier de column

Wie is er nog nooit over de Van Brienenoordbrug gereden met (vracht) auto, bus, brommer, fiets, te voet of per autoped? Ik wel en zelfs op alle genoemde manieren. Ben er ook nog onderdoor gevaren en zelfs meerdere malen overheen gevlogen. Je kunt dus wel zeggen dat ik een expert ben op het gebied van Brienenoord-transport. Ook op het onder de brug gelegen eilandje ben ik vaak geweest, vooral in mijn jeugd toen je daar als Rotterdams bleekneusje met clubhuis Arend en de Zeemeeuw vanuit de Texelstraat in Rotterdam-Zuid met een oude touringcar naartoe mocht om daar hutten te bouwen, fikkie te stoken en marshmallows aan een stok in het vuur mocht roosteren.

Ik heb, net als verslaggever Marcel Potters van het Algemeen Dagblad, de tweede boog van de brug op een ponton voorbij zien varen, komende uit de richting van Dordrecht via de Oude Maas de Spijkenisserbrug kiele kiele onderdoor bij laag tij en verder varend richting de plek waar de brug op z’n plaats werd gelegd. Toen het gevaarte onder de Spijkenisserbrug voer had ik mijn zoontje Joeri op mijn schouders gezet zodat hij alles goed kon overzien. Laatst vroeg ik hem of hij zich dat memorabele feit nog kon herinneren. Nee dus. Tja hij was in 1988 zes jaar oud, maar zulke historische gebeurtenissen moeten zich toch op je netvlies hebben vastgezet? Niet dus! Maar bij mij wel. Was er zelfs bij toen op 1 februari 1965 de eerste Van Brienenoordbrug in gebruik werd genomen. Was toen net 11 jaar en ben er die dag met de wandelclub Charlois overheen gelopen. De medaille met de beeltenis van de brug en het groen-wit-groene lint koester ik als een echte schat en bewaar deze in een blikken Agio sigarendoosje.

Ik maak van alles foto’s; van topless vrouwen aan het strand in Spanje tot een collectie van inmiddels meer dan 10.000 foto’s van schepen die de Spijkenisser en Botlekbrug passeren. Maar die ene van de boog van Brienenoord heb ik niet meer, zo jammer! Die van de topless vrouwen aan het strand van Torremolinos trouwens ook niet meer.

Twee weken geleden schreef mijn gewaardeerde collega Marcel Potters in het AD een column over de boog die over een paar jaar vervangen wordt door een nieuwe. Marcel hoopt dat de brug voor Rotterdam, in welke vorm ook, behouden blijft. Door deze bijvoorbeeld over de Maashaven neer te leggen of er een mega partytent van te maken, op zich geen gek idee. Ook wethouder Igor Bal van de gemeente Nissewaard heeft interesse in ‘de Boog’. Nissewaard is de gemeente waar de Spijkenisserbrug, ooit deel uit makend van de oude Moerdijkbrug en ook wel de brug der Zuchtengenoemd, het eiland Putten verbindt met Hoogvliet op het eiland IJsselmonde. Hij ziet het wel zitten om de nu nog redelijk rustieke dorpen Geervliet en Heenvliet te verbinden met de aan de overzijde van het Hartelkanaal gelegen A15. Op zich ook geen slecht idee ware het niet dat je dan de toe- en afvoerwegen tot diep in het prachtige natuurgebied de Bernisse moet aanleggen en daar vinden natuurliefhebbers en de bewoners van de twee dorpjes geen bal aan!

Zelf zie ik ook een tweede leven voor de Boog en wel als appartementsgebouw annex winkelcentrum met allerhande functies erin zoals scholen, bioscopen, theaters, sportaccommodaties, hotels en een gevangenis! Mijn Boog komt straks op slechts 300 meter van z’n oude plek te liggen op grote pontons tegen de oevers aan de zuidzijde van de Nieuwe Maas vlakbij Feyenoord-City. Scheelt een slok aan vervoerskosten en je hoeft geen peperdure nieuwe infrastructuur aan te leggen en geen giga boulevard. Er hoeft minder gesloopt te worden, men zit niet jarenlang in het stof en de herrie van duizenden heipalen die de grond in moeten en je behoudt een icoon voor de stad. Is Marcel Potters ook blij! En what about die gevangenis? Nou daar stop je al die ééncellige hooligans in die bij thuiswedstrijden van Feyenoord er een kolerezooi van maken. Kunnen zo vanuit het nieuwe stadion lopend naar de nieuwe penitentiaire inrichting in de Boog worden getransporteerd.

Nee ik hoef voor dit idee geen Erasmusspeld, die heb ik al. Geef em maar aan Marcel Potters. Die verdient ‘em want hij heeft de voorzet voor dit idee gegeven met zijn plan en column tot het behoud van de Van Brienenoordbrug. Ik hoefde die alleen nog maar in te koppen! Maar wat een prachtig goal !