Beluister hier de column

De meeste lezers van mijn columns weten ongeveer wel waar ik sociaal en politiek voor sta en dat is zo’n beetje het tegenovergestelde als waar de aanhangers van het gedachtegoed van zeer rechtse politici als Geert Wilders en Thierry Baudet voor staan. Ik heb ook weinig op met partijen als de DENK partij van de Turkse president Erdogan, Leefbaar van de voormalige Hoogvlietse deelraadsbestuurder en Rotterdamse gemeenteraadslid Ingeborg Hoogveld en de Volkspartij van Peter van der Velden. De laatste is actief in buurgemeente Nissewaard. Met ‘actief’ heb ik het vooral over actief zijn met ruziemaken of ruziekrijgen want het ligt zeker niet alleen aan fractieleider Van der Velden maar ook aan zijn oude partij PVV. Want waar twee kijven hebben er twee schuld.

Of ik niet bang ben voor mijn politieke tegenstanders? Welnee, die lezen of beluisteren mijn columns niet en bovendien, het zijn toch in de basis van hun eigen geloof nette fatsoenlijke landgenoten? Dus waarom zou ik iets te vrezen hebben. We wonen, links en recht door- en met elkaar in een land waar je mag zeggen wat je denkt zonder direct opgesloten te worden of letterlijk monddood gemaakt wordt. Nederland is een prachtig land.

Zo hebben we hier zelfs een politieke partij waar een van corruptie verdachte oud wethouder van de gemeente Den Haag, Richard de Mos, nu de lijsttrekker is voor de komende 2e Kamerverkiezingen in 2021 en dat samen met strafrecht-advocaat Peter Plasman, een echte zeikert als u het mij vraagt. Het Openbaar Ministerie verdenkt De Mos ook van deelname aan criminele organisaties, schending van het ambtsgeheim en meineed. Maar evenzo leuk is deze ADO supporter – en dat is nog zijn ergste misdaad- nu lijsttrekker van de politieke partij Code Oranje.

Wat wonen we toch in een prachtig machtig mooi en vrij Nederlandje! Of u straks moet stemmen op van Leefbaar naar Code Oranje overgelopen politica Tanya Hoogwerf of Ingeborg Hoogveld is uw keuze. Ik heb wel een advies: Op Code Oranje stemmen doe je alleen als dat moet, er kleven immers gezondheids- en veiligheidsrisico’s aan en bovendien komt er wellicht een inreisverbod voor buitenlanders en/of quarantaineverplichting. Of haal ik nou de oranje codes voor politiek en Covid-19 door elkaar? Hoe zit het dan met de andere codes?

We hebben nog Code Groen. Die is natuurlijk van toepassing op het CDA. Daar mogen ze dan wel al jarenlang een kolerezooitje maken van het kiezen van hun lijsttrekker, maar daar kleven voor andersdenkenden geen bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico’s aan.

Code Geel is vast in het leven geroepen voor de kiezers van D’66. Erop stemmen kan, maar wees waakzaam, er zijn risico’s aan verbonden met die tante Sigrid. Dat mens doet zo aardig van achter haar mondkapje maar zou wel eens een duivelin kunnen zijn die na de verkiezingen uit het doosje tevoorschijn springt. Vraag het maar aan haar pleegzoon Robbie Jetten. Die moet voor straf nu nog in de bankjes van de Tweede Kamer blijven zitten, maar vliegt er na de verkiezingen uit tenzij hij weer terug in de kast kruipt, de Poppenkast bedoel ik uiteraard.

En tot slot is er nog Code Rood. Die is speciaal voor lijstrekker Lodewijk Asscher van de Partij van de Arbeid verzonnen. Code Rood staat immers voor ‘hierop stemmen wordt afgeraden’. Ja beste lezers en luisteraars, dat had u niet verwacht van een linkse rakker als ik die vanaf zijn 18e tot aan zijn 58e op de partij van Joop heeft gestemd. Ja Joop! Niet Joop van der Hor maar Joop den Uyl. De man die Prins Bernhard na de Lockhead affaire de Monarchie heeft gered door hem zijn militaire uniform af te pakken.

Lokaal heb ik bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen nog op Kim van der Kant van de PvdA gestemd maar die zit nu als een ‘zetelrovertje’ in haar eentje bij ‘Liever Links’ en komt straks ook niet meer terug in de raad want ze is voor veegpieten en tegen alleen maar mannen in Shantykoren.

Bij de PVV Nissewaard hebben ze voor zulke linkse types wel een oplossing; ‘daar moet gewoon een piemel in’. Dat dacht de fractievoorzitter van de VVD-fractie in Nissewaard trouwens ook toen zijn kapster aan zijn haar zat te friemelen. Mooi toch dat ik al deze zin en onzin hier uit mijn nek mag lullen. Zo’n mooi landje dat Nederland.