Beluister hier de column

De burgemeester van Nissewaard stelde mij en alle bewoners van zijn gemeente afgelopen week in weekblad Nissewaard de volgende vraag: ‘Wat wilde jij worden als kleuter?’

Achterliggende gedachte was de leegloop en het tekort bij de vrijwillige brandweer in zijn gemeente. Nou, geen brandweerman, hoewel ik wel 4 jaar lid van de jeugdbrandweer ben geweest. Wilde niet in de haven werken, maar deed dat wel gedurende 9 jaar. Wilde zeer zeker geen militair worden en was blij na 16 maanden de dienstplicht en de kazerne te verlaten. Wilde ook geen politieman worden, maar heb de stad Rotterdam en de regio Rijnmond wel 28 jaar gediend. Wilde al helemaal geen ambtenaar zijn, maar heb de mensen in moeilijke wijken 13 jaar lang mogen helpen.

Wat ik dan wel wilde worden als ik groot zou zijn? De keus bestond uit twee beroepen; toneelspeler of burgemeester. Maar toen ik Swiebertje in zwart-wit op TV zag, de zwerver die eerst burgemeester was en met een echte zwerver van ambt wisselde, ging ik toch twijfelen. Stel, ik was burgemeester van een grote stad. Nee niet Spijkenisse en ook niet Rotterdam. Maar een stad met een echt stadhuis met torentjes en vlaggen, staand op een groot plein met huizen en winkels er omheen zoals in Gouda. Ja, dat leek mij toch wel wat. Elke dag even het balkon op om te zwaaien naar de bevolking die mij zou toejuichen. Jaaaa, applaus, dat is wat ik als kind wilde krijgen, maar er dan wel iets voor doen en niet alleen met een grote ketting om je nek gaan staan zwaaien. Ik besloot om mijn applaus te verdienen en dus koos ik ervoor om toneelspeler te worden. Ik nam een besluit en legde mijn plan voor aan mijn vader. Hij zou mij vast steunen want hij keek altijd naar toneel op TV. Mijn pa, een eenvoudige edoch zeer vakkundige huisschilder keek mij lang aan om daarna zuchtend tegen mij te zeggen; ‘Jopie, dus jij wilt toneelspeler worden? Jij wilt dat mensen voor je klappen? Er is in héél Nederland maar één man die met toneelspelen zijn brood
kan verdienen en dat is Ko van Dijk (acteur 1916-1978). Ga jij nou maar, net als je grote broer Jan in de haven werken, daar is geld te verdienen. En als je wilt dat men voor je klapt dan kan je van mij een paar klappen krijgen, en nu wegwezen.’

En toch…….. toch ben ik eigenlijk mijn hele leven al een toneelspeler. Doe de dingen die ik leuk vind, probeer mensen te vermaken met
humoristische of narrige columns, een eigen Toksjoo en het neerzetten van gekke typetjes. En dat is eigenlijk wat ik echt geworden ben; geen
brandweerman, geen burgemeester maar een gek typetje en dat bevalt mij prima! Mag tegenwoordig zelfs mijn columns voorlezen op de aloude radio. Ben wekelijks te beluisteren op vrijdagavond tussen 23.00  uur en middernacht in het programma De Late Avond, wordt ook nog eens uitgezonden op 14 lokale zenders.

Over gekke typetjes gesproken trouwens… wat denkt u van Donald Trump? Gaat hij, met dank aan het gestuntel van de democraten, straks weer president van de Verenigde Staten worden? Eigenlijk is die man toch ook een soort van toneelspeler geworden? Maar dan wel van het niveau van een Sjef van Oekel. Fijne avond, leuke dag toegewenst !