Beluister hier de column

Mijn laatste column van 2020 en eerste van 2021 is voor de verschoppelingen der aarde en in het bijzonder die binnen Rotterdam en in de omgeving van de meest veilige haven in de stad: de Pauluskerk. U weet wel, de locatie waar de bekende dominee Hans Visser zich het lot aantrok van verslaafden, dak- en thuislozen. Zij hielden zich voorheen op rond Perron 0 bij het Centraal Station, waar ze van de ene agent een waarschuwing, een bon, of een corrigerende tik kregen en van een andere agent een boterham. Ja, politiemensen, je hebt ze echt in alle soorten en maten.

En nog steeds worden dak- en thuislozen van hot naar her gestuurd. Wie niet luistert krijgt een bekeuring die ze nooit van hun huidige leven kunnen betalen. Velen komen dagelijks naar de ‘s-Gravendijkwal, naar de Sisters of Charity, voor een warme maaltijd. Vanwege de coronaregels, delen de zusters de maaltijden buiten uit; helaas mogen ze daar niet gegeten worden. Binnen kan niet en buiten mag niet: de ‘nette’ bewoners van de huizen in het centrum van de stad hebben geklaagd over de aanwezigheid van ‘viezigheid’.

Ik heb een papier in handen gekregen, waarop de gemeentelijke regels zijn te lezen. Het gebied waar mensen zich niet mogen ophouden. Het heeft veel weg van de befehlen uit 1940 die vooral golden voor de inwoners die geen kerstster droegen maar een gele Davidster,

De gemeente heeft een groot gebied aangewezen, waar de armen en behoeftigen zich niet langer mogen ophouden. Het strekt zich uit van de ‘s-Gravendijkwal, langs de Kruiskade en het Centraal Station, via de Mauritsweg met z’n Pauluskerk, richting Eendrachtsplein, Erasmus MC en Euromast inclusief Het Park, terug naar de ‘s-Gravendijkwal. Tegen de tijd dat de verschoppelingen hun van God gekregen maaltijd kunnen nuttigen, is deze steenkoud. Eet smakelijk!

Opvallend is dat nagenoeg niemand, tegen de genomen maatregelen heeft geageerd. Ook vanuit de Pauluskerk niet, die ondanks de coronamaatregelen nog wel elke dag haar deur openzet voor de allerarmsten. De nieuwe dominee, ds. Ranfar Kouwijzer deelde in de mening dat er voor die mensen moet worden opgekomen, maar heel erg hard riep hij niet in den beginne, wel seinde hij een paar dagen later de media in. Maar ik heb er in de grote dagbladen niets over gelezen. Is er wel over geschreven? Is er wel media aandacht geschonken aan deze idiote – van gemeentewege genomen maatregel? Tja, ik woon in Spijkenisse en nieuws uit de grote stad komt nog naar hier per postkoets of beurtschipper. Mogelijk heb ik het gewoonweg gemist. Feit is dat ik door een barmhartige Samaritaan en een lieve engel diverse mails toegezonden heb gekregen met daarin hulpkreten, want niemand deed er iets aan. En dus roepen de verschoppelingen richting organisaties als NAS (ooit uit perron 0 geboren en de Rotterdamse Sociale Alliantie ‘Help ons, laat ook jullie ons niet in de steek, in de kou staan’.

Ze hopen op aandacht van voormalig advocate en columniste Carrie en natuurlijk op die van Sander de Kramer, u weet wel, de man die de Straatkrant groot heeft gemaakt en nog steeds hele goede dingen doet voor de samenleving, tot zelfs in het verre Afrika toe. Alsjeblieft Carrie, schrijf een pittige column. En Sander, als je deze noodkreet hoort of leest, maak dan over dit onderwerp een reportage voor RTV Rijnmond zoals ik doe voor het radioprogramma de Late Avond. Ik hoop alleen maar dat we niet te laat zijn.