Beluister hier de column

Wat is er toch allemaal aan de hand daar in de gemeente Nissewaard ? Iedereen lijkt boos op elkaar te zijn, rollen met elkaar door de raadszaal, eisen onderzoeken en excuses over tal van onderwerpen. Eerst was daar de affaire ‘Vingerscan’ waarbij uitkeringsgerechtigden als een soort van tegenprestatie verplicht te werk gesteld worden bij het leerwerkbedrijf Voorne-Putten Werkt, en gedwongen waren hun vingerafdruk af te geven ter controle van hun werktijden. Zowel burger Alfred Blokhuizen, inderdaad de twee-eiige eenlingbroer van  de hoofdredacteur van het radioprogramma De Late Avond, het FNV als de Volkspartij van Peter van der Velden willen excuses van het college van B&W en achter de schermen eisen ze zelfs de hoofden van de wethouders Wouter Struijk en Igor Bal. Maar het enige wat zij op dit moment op een zilveren schaal gepresenteerd krijgen zijn stapels brieven en geanonimiseerde zwartgelakte rapporten, dit laatste vanwege de privacywetgeving welke het individu dient te beschermen. Dat laatste is netjes, heel netjes zelfs, maar hoe zit het dan met de privacy van de mensen die verplicht waren om als een soort van veroordeelde crimineel hun vingerafdruk te laten scannen voor de werktijdregistratie bij het aan de gemeente gelieerde Voorne-Putten Werkt?

En dan is er die andere affaire; malversaties, terreur en vermeende fraude in het Spijkenisser wijkcentrum de Akkers waar bezoekers om grote bedragen bingo spelen en zich onderwijl te goed doen aan sterke drank. Vrijwillige medewerkers van het wijkcentrum die er iets van durven te zeggen worden weggepest, althans dat is de versie welke de Volkspartij in de openbaarheid heeft gebracht en welke door het college wordt ontkent. Leden van de Volkspartij zeggen bewijzen in handen te hebben. Zij zijn undercover geïnfiltreerd in het wijkcentrum en zeggen met eigen ogen de wantoestanden te hebben gezien en ervaren. Peter van der Velden, zichzelf een hondstrouwe volgeling van Geert Wilders noemende, heeft witheet gereageerd op het wegwuiven van de beschuldigingen door het college van B&W.

Hij zegt over keiharde bewijzen te beschikken en heeft een rapport opgesteld welke hij vorige week persoonlijk op het stadhuis heeft afgegeven. Rond dat rapport blijft het opvallend stil, maar daar is het wellicht ook zomerreces voor. Zo is burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard met enige regelmaat in korte broek en soms met een mondkapje op gesignaleerd. De enige ketting in zijn nabijheid was niet zijn ambts- maar fietsketting.  Maar goed, ook een burgemeester en zijn wethouders hebben recht op vakantie.

En nu daagt Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal zijn collega van der Velden uit om het rapport openbaar te maken maar dat weigert de laatste vooralsnog. Hij wil eerst wethouder Leon Soeterboek en zijn ambtenaren de kans geven het rapport goed te lezen en te onderzoeken. Maar als er niets mee gebeurt dan brengt hij alles alsnog naar buiten. Ik word nu wel heel nieuwsgierig en overweg een WOB verzoek aan te vragen, wil het allemaal zelf nu wel lezen in plaats van straks stukje bij beetje in de lokale krant die het ook nog eens moet hebben van de inkomsten van de gemeentepagina die als extra katern in die krant verschijnt. Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat ook hier sprake is van malversatie en verstrengeling van belangen. Nee zulke grote uitspraken laat ik graag aan de grote roerganger van de Volkspartij over. Misschien dat hij undercover een poosje als correspondent voor die krant kan schrijven.

En dan is er ook nog eens iets anders aan de hand waarover iedereen zwijgt, zowel de burgemeester als Peter van der Velden zelf. Een flink aantal weken geleden is er – zo is vernomen uit betrouwbare bron – huiszoeking gedaan thuis bij Van der Velden. Ook daarover hoor je niemand en is het gissen wat daarvoor de reden kan zijn. Heeft het te maken met het lekken binnen de gemeenteraad inzake vertrouwelijk overleg over namen van kandidaten in de aanloop naar de benoeming van de nieuwe burgemeester? De naam van Van der Velden wordt daarbij hardop genoemd. Maar dat is toch geen reden tot binnentreden in een woning?

Iets in mij zegt dat het nog wel eens een lange hete zomer in Nissewaard kan worden en dan heb ik het niet over de hitte buiten, maar binnen het stadhuis.