Beluister hier de column

Uitgerekend de man die zich tot het uiterste heeft ingespannen, en met succes, om het onwettige registratiesysteem de vingerscan bij de voormalige sociale werkplaats, nu het leerwerkbedrijf Voorne-Putten Werkt, definitief buiten werking te plaatsen, is afgelopen zaterdag opgepakt waarna van hem vingerafdrukken zijn gemaakt. (Lees hier meer)

Albert Blokhuizen (64) werd zaterdag door Gods eigen wapen, de marechaussee van Schiphol, aangehouden en meegenomen omdat hij niet zou hebben voldaan aan een ambtelijk gegeven bevel of vordering, zich te verwijderen van Schiphol Plaza. De Plaza is een voor publiek toegankelijke locatie vergelijkbaar met de Rotterdamse Koopgoot met leuke winkeltjes en restaurantjes voor de wachtende passagiers en hun familie.

Blokhuizen was daar natuurlijk niet toevallig. Hij was bewust naar Schiphol afgereisd om samen met zijn vrouw te kijken en te luisteren naar de deelnemers van de klimaatprotestactie van Greenpeace “Noodlanding voor het klimaat” . Maar kijken en luisteren is wat anders dan deelnemen aan een overigens legaal protest en demonstratie tegen vliegtuigoverlast.

Alleen op heel strikte gronden kan een gemeente een demonstratie verbieden of beperken. Bijvoorbeeld als de publieke veiligheid ernstig in gevaar komt. Dit was bij dit vreedzame protest niet aan de orde. Voor een demonstratie hoeft vooraf geen toestemming te worden gevraagd bij de gemeente, maar het is natuurlijk wel zo slim om te melden wanneer je gaat demonstreren. Of Greenpeace ‘zo slim’ was om het ook daadwerkelijk vier dagen van tevoren aan de gemeente Haarlemmermeer te melden is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk niet want Greenpeace zelf laat weten dat Schiphol Plaza publiek terrein is. Dat betekent dat er mag worden gedemonstreerd. De gemeente heeft aanvankelijk aangegeven dat dit klopt maar was desondanks de mening toegedaan dat de voorgenomen demonstratie binnen niet door mocht gaan. De burgemeester vreesde namelijk voor wanordelijkheden. Die heeft echter verzuimd om de vrees te onderbouwen en dus zijn de jongens, meisjes en sympathisanten van Greenpeace zaterdag gestart met hun actie.

Amper begonnen of de marechaussee omsingelde de circa 200 demonstraten met – naar zeggen van Blokhuizen – 300 blauwpakken en eisten zij dat ze zich verwijderden. Wie niet luisterde moest maar ervaren en/of voelen, zo ook de uiterst irritante Groen Linkse kabouter Alfred Blokhuizen. Blokhuizen irritant? Volgens inmiddels zowat het hele personeelsbestand van het stadhuis van Nissewaard, inclusief het College en op een enkele partij na ook de gehele raad wel! Alfred is bovendien een betweter, een afschuwelijk, beangstigend, ellendig, eng, griezelig, ijselijk, ijzingwekkend, luguber, macaber, naar, naargeestig, onaangenaam, onguur, onheilspellend, unheimisch, verschrikkelijk, vervelend, vreselijk kereltje. Dit zijn niet mijn woorden maar die van het woordenboek der Nederlandse taal als synoniem van het woord irritant. Nou en? So what? Willen we niet allemaal ons gelijk krijgen? En je bent pas echt irritant als je dan ook nog eens echt gelijk hebt zoals hem eerder gebeurde bij een andere zaak welke hij aanspande tegen de toenmalige gemeente Spijkenisse over het ophangen van verborgen camera’s in publieke ruimten. Ook toen moest het college diep door het stof. Zelf heb ik ook een beetje moeite met Alfred die ook nog eens mijn ‘radiobaas’ bij de Late Avond is. Hij is soms zo ontzettend langdradig dat ik mijn telefoon als hij belt, lekker laat rinkelen. En vaak ook snap ik hem niet, begrijp ik er gewoon geen bal van waarover hij het heeft en beperk ik me tot af en toe een ‘hmmm’ of ‘oooh’ te laten horen zodat er toch nog iets van een dialoog overblijft. Maar daarom hoef je hem toch niet irritant te vinden? Moet je juist niet blij zijn en naar hem luisteren omdat hij misschien wel gelijk heeft?

Nou is Alfred toevallig ook voorzitter van de Vereniging bewoners tegen Vliegtuigoverlast van Rotterdam The Haque Airport en is het ook niet zo verwonderlijk dat u wellicht nu denkt dat hij zaterdag daar met twee petten opliep; die van voorzitter van genoemde club en die van radiojournalist van het programma De Late Avond. Maar dat wisten op dat moment de wetshandhavers niet. Ze pakten hem, en ook nog een collega journalist op.

En ook nadat hij zich had gelegitimeerd als radioreporter lieten ze hem niet gaan. Ik heb nog even in de Grote Bosatlas gekeken maar Schiphol ligt nog steeds niet in Midden- of Zuid Amerika maar in de gemeente Haarlemmermeer.

Na drie uur is Blokhuizen vrijgelaten en zit deze kleine groene kabouter op z’n paddenstoel te huilen. Nou niet echt. Wie hem een beetje kent weet dat hij als hobby niet alleen radio maakt maar ook stenen verzameld. Reken maar dat de onderste steen bovenkomt. Zeker nu er afgelopen week ook Kamervragen hierover zijn gesteld.

Daags na het incident liep ik langs het gemeentehuis van Nissewaard. Daar stond het raam open van de kamer van wethouder Igor Bal. Ik weet niet of het toeval was of dat de vaak door Blokhuizen geplaagde wethouder met z’n ambtenaren in een onderonsje het over het ‘gevalletje Blokhuizen’ hadden. Ondenkbeeldig is dat niet overigens want Blokhuizen was twee dagen voor zijn arrestatie op Schiphol ook nog eens zeer dringend verzocht het stadhuis te verlaten. Waarom? Hoezo? Sorry, mijn spreek en schrijftijd is om. Mail Alfred zelf maar, hij zal het u graag vertellen. Trek er wel een uurtje voor uit want hij kan soms zo verdomd irritant lang lullen!