Beluister hier de column

Alfred Blokhuizen is doorgaans een hele rustige vriendelijke man met wie je geen ruzie kan krijgen of het moet aan jezelf liggen. Vanachter zijn Freek de Jongebril kijkt hij je met grote ogen aan. Voor zijn grote ogen hoef je niet bang te zijn. Maar als Alfred een grote mond opzet wis en warachtig wel. Vroeger zette hij nooit een grote mond op. Hij zat altijd achterin de klas waar doorgaans de rustige en hardlerende leerlingen moesten plaatsnemen. Wie hardleers was, tijdens het speelkwartier een grote mond opzette en de andere dag ook nog eens ‘vergeten’ was zijn huiswerk te maken, moest voorin vlakbij de meester komen zitten. Druktemakers en herrieschoppers, luie donders en heibelmakers kregen en krijgen doorgaans de meeste aandacht. Dat was vroeger al zo en zo is het nog steeds. Na  ruim 214 jaar basisonderwijs weten onderwijzers nog steeds niet dat de rustige kindjes minstens net zoveel aandacht nodig hebben en misschien zelfs nog meer dan die grootmuilen voorin. Maar ja, dan zijn ze in ieder geval rustig in de klas en kan je ze nog een klababber op hun jatten geven met de lange liniaal zoals vroeger nog mocht.

Waarom ik dit allemaal schrijf en vertel? Nou omdat het toch ergens vandaan moet komen wat de reden is waarom Alfredje zo’n langzame leerling was en is. Hij is op 14 december 2019 door de Marechaussee op Schiphol opgepakt bij een klimaatprotest. Niet als activist maar als journalist. Hij maakte, althans dat probeerde hij, zijn werk te doen als radiomaker voor het programma De Late Avond toen hij zich niet op eerste bevel of vordering liet wegsturen en dat terwijl de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol tot groot verdriet van de groene Femke Halsema onder ressorteert, daar min of meer toestemming voor had verleend. En tja, vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie is een groot goed binnen onze democratie. Maar niet voor de Kmar ofwel Gods eigen wapen, zoals de marechaussee ook wel wordt genoemd. Die grepen hardhandig in om een einde aan een betoging te maken en nog erger… ze pakten het liefste en rustigste jongentje uit de klas hardhandig in de kladden toen deze heel beleefd (lees: uiterst irritant) vroeg waarom hij weg moest en ook nog eens vertelde in welke hoedanigheid hij zich daar ophield. Hij werd in een bus gesmeten en moest enkele uren in een cel doorbrengen. Weer niet werden de grootste schreeuwers en grootmuilen aangepakt, als die er al waren, maar de kleine rustige Alfred. De zaak van Alfred is onlangs geseponeerd, hetgeen iets heel anders is dan vrijspraak. Een sepot of seponering is een beslissing van het Openbaar Ministerie om een strafbaar feit niet te vervolgen. Maar Alfred heeft helemaal geen strafbaar feit gepleegd. Hij heeft in zijn verweer aangegeven dat hij daar rechtens aanwezig was ter uitoefening van zijn onbezoldigde beroep, namelijk van radiojournalist en dat de Kmar zich heeft schuldig gemaakt aan wederrechtelijke vrijheidsberoving door hem urenlang in een cel te plaatsen waardoor hij zijn werk niet kon doen. Wat ik nou niet begrijp is waarom de Nederlandse media zich in deze zaak niet laat horen. Als er in bijvoorbeeld Erdoganstan een Nederlandse journalist wordt vast gezet, dan is de wereld te klein, maar hier hoor je niemand over. Maar ja, het amateurtje van de radio is geen lid van de Nederlandse Vakvereniging van Journalisten want dat kost je zo’n 250 euro per jaar en dat is een hoop centjes voor een pensionado als Alfred die bovendien al kaderlid is van het FNV.

Vorige week kreeg Alfred een brief van de officier van justitie dat hij niet vervolgd zal worden omdat hij al genoeg gestraft is door het missen van een deel van het protest en het verblijf op het politiebureau. Gestraft? Sepo? Wat is dan het strafbare feit waaraan A. zich schuldig heeft gemaakt? Hij was geen recalcitrante demonstrant maar een journalist die daar voor zijn werk was. Alfred is nu boos. Niet vanwege de seponering maar omdat hij niet vervolgd wordt. Hij laat de zaak voorkomen want hij wenst vrijspraak. Zelf zegt verdachte A.B te S daarover; ‘Het OM vindt mij schuldig aan het plegen van een strafbaar feit. Maar het OM bepaalt niet of ik schuldig ben aan een strafbaar feit of de strafmaat, daar hebben we in Nederland rechters voor aangesteld. Bovendien heeft de Kmar gelogen en een valselijke verklaring tegen mij opgemaakt. Kortom, ik wil af van de zweem dat ik wetgeving zou hebben overtreden. Ik wil juist wel vervolgd worden……. Wordt vervolgd !