Beluister hier de column

Ik ben een duurzaam type zoals wij Hollanders allemaal duurzame types zijn. Vroeger heette dat gierig maar nu is die inhaligheid helemaal in. En ik moet zeggen dat het best wel prettig is én bovendien goedkoop om duurzaam te zijn. Om een paar voorbeelden te geven; ik bespaar enorm op de was. Dat scheelt tijd, energie, water en ook een heleboel strijk en dat scheelt dus ook weer tijd en stroom. Ik wissel om de twee dagen mijn sokken. Geen vuile voor schone, maar de linker sok gaat naar de rechtervoet en andersom. Na weer twee dagen draai ik ze binnenste buiten en kan ik er weer twee dagen mee doen. Na totaal 6 dagen gooi ik beiden in de wasmand waar dan ook nog maar 1 onderbroek inligt want om de twee dagen wissel ik mijn onderbroek door ‘em binnenstebuiten te keren en weer twee dagen later achterstevoren aan te trekken. Douchen doe ik nu nog maar 1x per twee weken, net als mijn haar wassen en mijn bovenkleding. Die besparing is simpel te behalen. Stel je om de week bij de autowasstraat verdekt op, wacht tot de bestuurder zijn auto de wasstraat naar binnen rijd en loop er dan snel achteraan. Je hebt bovendien altijd warm water en aan het einde worden je kleren droog geblazen en je haren gratis geföhnd. Ik heb mijn afwasmachine de deur uitgedaan en neem mijn vuile bordje, bestek en drinkbeker mee naar het toilet. Eerst plas ik met mijn eigen warme straal de ergste etensresten eraf om vervolgens door te trekken. De WC-eend doet de rest. Die flacom vul ik op het toilet van mijn werk waar ik ook nog twee closetrollen meeneem want ik werk 3 van de 2 dagen immers thuis.

Het ochtendblad lees ik een dag later. Wat dat bespaard? Nou de volledig abonnementsprijs want ik haal em bij de buurvrouw in ruil voor de Libelle van 8 weken terug die ik uit de leesmap haal die ik van de andere buurvrouw krijg, die heeft zo’n houdbare leesmap die je niet hoeft in te ruilen. Ik eet 1x per week rijst, ook helemaal gratis. De rijst veeg ik van de rode loper na een trouwpartij op het stadhuis waar ik ook vaak een gratis boeket bloemen weet te verkrijgen als het bruidje deze naar haar gasten werpt, kwestie van positioneren en een paar jonge meiden opzij duwen. Lukt dat eens een keertje niet dan ga ik naar het kerkhof. Daar staat of ligt altijd wel ergens een bosje verse ruikers. Waar ik wel van baal is dat de horeca haar deuren heeft moeten sluiten. Normaal haalde ik de achtergebleven suiker, melkcupjes en koekjes snel van de tafeltjes als de bezoekers na het afrekenen weglopen.

Ook ben ik 1 dag vrijwilliger bij de plaatselijke voedselbank, mag jezelf meenemen wat er op vrijdag overblijft. Er zijn nog veel meer van deze geld en energiebesparende mogelijkheden dat ik het maar niet begrijp waarom er nog steeds van die stinkende dak- en thuislozen rondlopen. Kom mensen, wees een beetje vindingrijk of zoals dat tegenwoordig heet; innovatief.

Waar ik ook stevig van baal is dat de gemeente Rotterdam het hoger beroep tegen de reclamebranche heeft gewonnen. Ik ben bang dat ik straks als folderbezorger mijn bijbaantje kwijt ben. Alleen bij huishoudens met een ja-ja sticker op de brievenbus mag ik nog folders bezorgen. Niet dat ik dat ooit heb gedaan want toen oud papier nog wat opleverde, bracht ik de hele stapel naar de inzamelplek of ik flikkerde netjes in de daarvoor bestemde milieuvriendelijke recyclebak. Ik heb er overigens wel begrip voor want al die folders en drukinkt zijn schadelijk voor het milieu en hoe minder folders des te minder CO2 uitstoot. Ik heb overigens alweer een vooral voor mijzelf innovatief idee. Ik heb een stapeltje ja-ja stickers in voorraad die ik, na het bezorgen van de folders in mijn eigen brievenbus er weer snel afpeuter. Dat komt de verspreider op een flinke boete te staan. Ik maak er een foto van en stuur die naar de verspreider en stel hem een schikking voor, zo niet dan wacht hem een peperdure boete. Ik ben zo blij met al die voor de één geld besparende en voor de ander geld opbrengende maatregelen.

or de ander geld opbrengende maatregelen.