Beluister hier de column

De horeca en heel veel mensen die eerder een bekeuring hebben gekregen van BOA’s en politieagenten omdat ze de 1,5 meter regel hebben overtreden, kunnen maar niet begrijpen dat minister van justitie en veiligheid Ferd Grapperhaus van de Kamer mag aanblijven. De minister met de meest brede scheiding van het hele kabinet heeft een wel heel slecht voorbeeld gegeven tijdens zijn huwelijk twee weken terug. Heel Nederland kreeg de NSB-foto’s te zien van een dolgelukkig echtpaar Grapperhaus die echter een dag later al snel het lachen was vergaan omdat er helemaal niets grappigs aan was dat het hele gezelschap lekker dicht op elkaar geplakt stond na de huwelijksplechtigheid.Een ceremonie, nota bene door VVD staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol in de rol van Bijzonder Ambtenaar der Burgerlijke Stand afgesloten. Niet slim van deze hoogwaardigheidsbekleders en misschien moet je zelfs wel constateren dat dit, zoals Koningin Maxima ooit over haar echtgenoot sprak; ‘een beetje dom’ was. Diezelfde Maxima en haar Alex waren allebei zelfs meer dan ‘een beetje dom’ toen zij, samen met een Griekse restauranthouder op de kiek gingen tijdens hun vakantie. En zo zijn er hele volksstammen die meer dan een beetje dom zijn. Je ziet het elke dag om je heen bij de supermarkt, op straat, tijdens bijeenkomsten en op televisie. Overal zijn er domme mensen, misschien bent u er zelf wel eentje. Net als ik trouwens. Want hoe ik er ook op let, ook ik sta weleens te dicht op een ander, stom!

Een groot deel van de Nederlandse bevolking is boos dat Ferd mag aanblijven om vervolgens aan zijn geloofwaardigheid te werken en daar nog voor betaald te krijgen ook. Ferd en zijn vrouw zijn inmiddels al weer uit de 7e hemel gevallen nadat de zich in de bosjes verstopte fotograaf de geschoten plaatjes voor veel geld aan de media had verkocht. En wat tonen die foto’s? Aan het lachgas geraakte naakte in een zwembad springende bruiloftsgasten? Nee, wel de oude gerimpelde hand van Ferds schoonmoeder op zijn schouder en gasten die te weinig afstand houden. Er zijn mensen die zeggen misselijk te zijn geworden bij het zien van de foto’s. ‘Weg met deze onverantwoordelijke minister. Hij kan niet aanblijven, totaal geen verantwoordelijkheid. Moet hij ons vertellen wat we wel of niet moeten doen? Volstrekt ongeloofwaardig’. Tja, ze hebben geen ongelijk, maar wat ben ik blij met een minister die laat zien dat hij ook maar een mens is die blij en gelukkig is met een lieve vrouw die nooit de plek zal kunnen innemen van zijn eerste, overleden vrouw.

In Rusland zouden ze beweren dat de foto’s gemanipuleerd zijn en in de VS zou Trump roepen dat het de schuld is van de radicale zwarten en de democraten.

Hier zijn het de BOA’s op straat die de kop eisen van hun baas. Ze zeggen het niet meer uit te kunnen leggen aan mensen die de 1,5 meter regel overtreden en dus schrijven ze maar geen bonnen meer uit. Nou, laat ik dan maar hier op de Nederlandse radio een beetje Trumpachtige uitspraak doen; een BOA moet z’n werk doen en dat bestaat uit het houden van toezicht en handhaven van de regelgeving. BOA’s worden niet betaalt om na te denken in werktijd. En als zij, en misschien u ook wel, vinden dat Grapperhaus alsnog moet aftreden, dan moet de staatssecretaris, die verantwoordelijk is als BABS voor een goed en veilig verloop van een huwelijk, en de Koning en Koningin ook aftreden. En dan? Zijn we er dan klaar mee? Treedt corona dan ook af? Mensen, toon een beetje medemenselijkheid en gebruik bij alles wat je nog wordt opgelegd je eigen gezonde verstand in combinatie met datgene wat we het afgelopen half jaar hebben geleerd of hadden moeten leren. En ja, daar hoort 1,5 meter afstand ook bij. Moet je morgen eens goed opletten hoeveel – ook na deze hele discussie en commotie – kleine Grapperhausjes er nog rondlopen.