Beluister hier de column

Beste mensen, ditmaal wil ik het met U hebben over Vlaardingse toestanden, eigenlijk niet omdat die toestanden zo Vlaardings zijn maar omdat zij zich de komende weken in de voormalige haringstad voordoen. Heel onze streek heeft er op gezette tijden last van. Ja zelfs heel Nederland.

Waar gaat het mij om? Dit jaar vindt voor de twintigste maal in Vlaardingen het Zomerterras plaats. Dat is een leuk cultureel festival al sinds jaar en dag  georganiseerd door de culturele ondernemer Frank Tomeï, die voor zichzelf zeker in het westelijk gedeelte van de Rijnmond een prachtige reputatie heeft opgebouwd. Dat staat buiten kijf.

Het zomerterras ging het afgelopen weekend van start en de komende twee weekenden is het weer feest. De weekenden zijn lang, van vrijdag tot en met zondag. Dat zomerterras vindt ook nog plaats op een prachtige locatie, het Vlaardingse stadspark het Hof, eigenlijk de tuin van een inmiddels verdwenen buitenplaats waar een heel bijzondere sfeer hangt. Er is ook dit keer weer een prachtig programma met een heel veelzijdig karakter. Van Banana Savannah tot de Wannabees, lokale helden van groot formaat. Er zijn nevenprogramma´s voor kinderen.

En: alles is gratis op een enkele discodansavond na. Daar kom je alleen maar in als je van te voren op het internet kaarten koopt van tien euro per stuk. Maar de rest is gratis.

Geweldig toch.

Helemaal niet geweldig.

Het Vlaardingse zomerterras is  niet gratis.

Het Vlaardingse zomerterras  is aan de prijs.

Het is boerenbedrog van dat gratis.

Wie in Het Hof arriveert wordt aan de ingang van het Zomerterras streng gevisiteerd. De tas moet open. Professionele bewakers laten zelf meegenomen eet- en drinkwaren niet toe. Daarin zijn ze buitengewoon onverbiddelijk, al staat redelijk diep verborgen op de site wel dat ze geen problemen maken met een eierkoek of een pakje drinken voor een klein kind. Zelfs drinkwater is niet toegestaan.

Want eten en drinken kun je op het festival zelf kopen. Daarvoor dient men munten aan te schaffen van twee euro vijfenzeventig per stuk. Frisdrank kost 1 munt. Ik lees:

¨Water is te koop aan de bar. Het is niet toegestaan om water zelf mee te nemen. Water is gratis verkrijgbaar indien de weersomstandigheden dit vereisen (warmte). Ook voor zorgdoeleinden is water gratis te verkrijgen bij de bar.

Alleen als de mussen dood van het dak vallen, stelt de festivalorganisatie bij Gods gratie drinkwater beschikbaar. O ja, even tussendoor, dat u het weet: paraplu´s met een scherpe punt mogen ook niet en deodorant is eveneens verboden want die flesjes staan vaak onder druk en kunnen ontploffen maar dit terzijde. Dat is allemaal het gevolg van het soort hysterische gemeentelijke regelgeving dat het Rotterdamse Dance Festival al tien jaar onmogelijk maakt.

Maar het gaat mij om dat waterverbod in het bijzonder. Dit verschijnsel  komt vaker voor, bijvoorbeeld op de muziekfestivals op de vijfde mei. Daar werden de bezoekers ook gevisiteerd op water en voedsel, wat mensen met historisch besef deed denken aan de Economische Controledienst die in de hongerwinter langs buitenwegen stond om, geholpen door Landwachters, het eten van stedelingen in beslag te nemen die van hongertocht thuis kwamen.

Zo´n festival mag je niet gratis noemen. Als je daar met partner en twee kinderen naar toe gaat, ben je aan munten een hoop geld kwijt want je kunt niet drie uur op een droogje zitten. Die munten zijn trouwens niet zomaar terug te wisselen ook.

Ik begrijp best dat een manifestatie als het zomerterras zonder een behoorlijke baropbrengst niet kan worden gerealiseerd. Toch is deze controle op een flesje water buitengewoon onaangenaam en ook zeer onsympathiek. Zeker in een tijd dat wij allemaal worden aangespoord om plastic te mijden en ons water zelf mee te nemen, van huis of van openbare tappunten die op steeds meer plekken verrijzen. Het zou een mooie gemeentelijke regel zijn om festivalorganisaties te verplichten om voor tappunten te zorgen waar iedereen net zoveel drinkwater kan verkrijgen als hij of zij wil.

Je lokt mensen – vaak mensen met een zeer smalle beurs – en je maakt het daarna niet waar. Wees dan eerlijk en hef aan de ingang gewoon entree. In de praktijk is je festival namelijk helemaal niet gratis. En mensen met een smalle beurs kunnen zich niet veroorloven om erheen te gaan. Nogmaals, wees daar eerlijk over. Of transparant zoals ze het tegenwoordig noemen.

Denk je trouwens werkelijk dat zo´n verbod om een flesje water mee te nemen echt bijdraagt aan een grotere baromzet? Ik geloof daar niets van. Ik geloof dat mensen dan juist weg blijven en zo´n festival mijden. Dat het ook nog verkeerde zuinigheid is.

Hoe dan ook, ik betaal liever een euro of wat aan de ingang, dan dat ik gedwongen wordt om allemaal munten te kopen. Mij zien ze niet in Vlaardingen en U bent nu ook gewaarschuwd.