Lieve mensen, wie zullen we vandaag weer eens in het zonnetje zetten? Ja! Dat is de gemeente Zwijndrecht. Daar hebben ze een fantastisch wereldplan gelanceerd dat de leefbaarheid in deze gemeente zeker op een krachtige manier zal beïnvloeden.
Wie grof vuil wil laten ophalen moet voortaan betalen. Het kost 20 euro om de ophaaldienst langs te laten komen. Breng je het grofvuil zélf naar de stort, dan blijft het gratis.
Geweldig weer. Burgers zonder auto zijn het bokje. Wie niet in staat is zijn grof vuil zelf weg te brengen, wordt daar financieel stevig op aangesproken.
Nu zijn zulke mensen zelden de sterksten van de samenleving. Anders hadden ze wel een auto. Ze hebben weinig geld. Ze beschikken niet over een grote kennissenkring die je kunt vragen een ritje voor je te maken. Ze staan er alleen voor. En Zwijndrecht presenteert de rekening,
Ik kan U verzekeren, lieve mensen, dat dit soort denkbeelden ook bij U in de gemeente leven. Ze zijn het gevolg van een zieke redeneerwijze die is gebaseerd op de leuze: “De vervuiler betaalt”. Daarom krijgt U ook een afvalstoffenheffing die al gauw de driehonderd euro overschrijdt. Om dezelfde redenen wordt het U lastig gemaakt van Uw vuil af te komen door allerlei hinderlijke pasjessystemen.
De gedachte is: als we het maar duur en vooral hinderlijk genoeg maken, dan gaat die burger vanzelf minder afval produceren. Burgers deugen namelijk niet. Zij worden gedreven door een mengsel van eigenbelang en gemakzucht, Als wij van de overheid hun niet dresseren, dan is al gauw het hek van de dam. Maak het kostbaar. Maak het moeilijk. Laat ze leergeld betalen.
Nu hebben U en ik weinig invloed op de hoeveelheid vuilnis die we produceren. Zeker nu de prijzen zo de pan uit rijzen, hebben we steeds minder geld voor de dure natuurwinkel waar ze de zuurkool nog steeds uit het vat scheppen. Je bent aangewezen op de supermarkt die bijna alleen verpakte producten verkoopt. Dan is diepvriesgroente vaak ook nog goedkoper dan verse. De belastingdienst blijkt technisch niet in staat te zijn de BTW op verse groente terug te brengen naar 0%. Dat helpt ook al niet. Geen mens verbiedt grote bedrijven hun voedselproducten in vervuilende verpakkingen te leveren. Nee, U en ik worden aangesproken op praktijken waaraan WIJ niets kunnen veranderen.
Ik sta altijd verbaasd over de hoeveelheid plastic die ons bescheiden huishouden oplevert. Wat het grof vuil betreft, het officieel en aangekondigd aan de straat zetten daarvan is in mijn gemeente aan allerlei beperkingen onderhevig. Daarom doen veel mensen het maar illegaal in het holst van de nacht. Ik natuurlijk nooit, dat begrijpt U wel. Anderen doen dat. Regelmatig staan er in de media foto’s van zulk grof vuil met het woedend commentaar van een buurtbewoner erbij. Mij valt altijd op dat er voor op straat gezette meubeltjes de nodige liefhebbers zijn. Mensen nemen heel veel mee naar huis en de stapel slinkt zienderogen. Wie het niet breed heeft thuis, kan zo’n nachtkastje of zo’n fauteuil best gebruiken. Het illegaal op straat zetten van wat de goegemeente grof vuil noemt, is ook een stimulans voor hergebruik.
Dat zal in Zwijndrecht nu ook meer dan ooit gebeuren. Je zet je oude bank gewoon op straat. Alleen je belt de vuilnisophaaldienst niet meer. Dan ben je een dief van je eigen portemonnee immers. Ja, ze weten het wel voor elkaar te brengen, onze gemeentelijke beleidsmakers. Breng straks je stem met zorgvuldigheid uit. En dan nu Wim Sonnevelt. Uit 1956 al. Alle mensen, toen je nog geld kreeg voor vodden.