Beluister hier de column

Lieve mensen, de overheid wil dat we niet alleen als individu maar ook als straat en buurt zelfredzaam zijn. In de media lees je steeds lovende berichten over gewone mensen die allemaal gratis en voor niks als vrijwilliger een handje toesteken om taken te  vervullen die eigenlijk bij de gemeente horen. Dat zal de komende jaren toenemen omdat gemeentes zwaar moeten bezuinigen. Dat gaan ze U niet of niet duidelijk vertellen in verband met de komende raadsverkiezingen maar dat gaat wél gebeuren. En dan valt de bijl op de nek van alle leuke dingen voor de mensen. Dat geef ik U op een briefje.

Goed, dan gaan we het dus samen organiseren, vanuit de basis. En we hoeven geeneens subsidie te hebben. Moet je eens proberen.

De Hoeksche Waard geeft daarvan een prachtig voorbeeld te zien. Drie bekende activiteiten, zo meldt het AD gaan niet meer door. Dat zijn de Landbouwdag in Cromstrijen, de Truckshow in Numansdorp en een Kersenfeest. Niet omdat er een gebrek aan vrijwilligers was, zoals je tegenwoordig vaak hoort, maar omdat de gemeente met allerlei nieuwe eisen kwam rond de veiligheid. Dan gaat het om boa´s, bewaking, hekwerken, de aantallen toiletten enzovoorts. Dat is al een kwart eeuw aan de gang, sinds de vuurwerkramp in Enschedé en de nieuwsjaarsbrand in Volendamp. Ambtenaren zijn toen begonnen de veiligheidseisen aan te scherpen. Ze deden er nog een schepje bovenop vanwege het risico op aanslagen.

Om een vergunning te krijgen voor een openbaar evenement moeten burgers aan hele reeksen kostbare voorwaarden voldoenL bijvoorbeeld een hele strijdmacht aan gediplomeerde beveiligers inhuren. Denk niet dat de gemeente je dan financieel tegemoet komt. Nee, dat moeten de organisatoren zelf betalen. De eisen en de voorwaarden zijn zo streng en zo alles dekkend, dat heel wat vrijwilligersgroepen er de brui aangeven, als ze echt boos zijn de middelvinger opsteken en voor de rest proberen van hun persoonlijk leven nog iets leuks te maken want activiteiten voor de gemeenschap worden door de overheid blijkbaar niet gewaardeerd gezien de grote hoeveelheden stokken die ze je tussen de benen gooien.

En dan komen de brandweer en al die veiligheidsfunctionarissen meestal ook nog aan het einde van het organisatieproces aankakken in plaats van aan het begin. En het ligt heel erg aan het persoonlijk karakter van je ambtelijke gesprekspartners of je dan te maken krijgt met meedenkers of met tegendenkers.

Natuurlijk wil ik niet dat iedereen met evenementen zomaar zijn gang kan gaan zonder dat er aandacht wordt besteed aan de brandveiligheid of het risico dat mensen te hoop lopen en elkaar vertrappen. Maar je schept die veiligheid niet met het stellen van allerlei scherpe regels die grote kosten met zich meebrengen. En niet elke bijeenkomst van mensen is vergelijkbaar met een risicowedstrijd.

Ook zouden overheden vrijwilligers van het begin af aan mee kunnen nemen in het proces van het scheppen van veiligheid voor de bezoekers van hun evenement. Dat heeft pro-actief handelen en daaraan wordt door ambtenaren op vergaderingen en heidagen en zo heel veel lippendienst bewezen. Dit voorkomt teleurstelling, frustratie en tenslotte cynisme.

Met het resultaat is niemand gediend: lege straten, lege parken en mensen die zich afkeren van hun eigen gemeenschap omdat je toch alleen maar gezeik krijgt.

Dit gevaar wordt op gemeentekantoren enorm onderschat. En je kunt er best wat aan doen zonder dat er risicovolle toestanden ontstaan. Wuif dit niet weg. De haat en de afkeer van het lokale bestuur is in onze streek ook zo al groot genoeg. We vieren gewoon feest. Dit muziekje past wel bij onze vooroorlogse periode https://www.youtube.com/watch?v=PObapzHSBU8&list=RDPObapzHSBU8&start_radio=1