Beluister hier de column

Lieve mensen, ik dacht: zouden ze nou bij het begin van de Avondklok de sirene laten loeien? Dan zijn die dingen nog ergens goed voor. En dan ‘s-morgens om half vijf opnieuw met het sein veilig. Sinds het begin van de coronacrisis heeft de overheid zich op ongekende wijze in onze particuliere gezondheidszaken gemengd. De lockdowns leiden er toe dat veel burgers eindeloos op hun nest blijven liggen en dat is niet goed voor ons welzijn. Het zou toch logisch zijn als de staat hier een duidelijk signaal gaf en dat kan nu elke ochtend in alle vroegte.

Ja, mensen, op het eerste gezicht doe ik iets ongewoons: ik behandel een landelijk en geen regionaal onderwerp. Toch is dat niet helemaal het geval. Wat ik nu over de regering ga zeggen, is net zo goed interessant voor burgemeesters, gemeenteraadsleden en ambtenaren die zich bemoeien met het gedrag van de burgerij.

Verleden week donderdag zei premier Rutte dat de overheid van die fantastische communicatiedeskundigen in dienst had. Klopt. Pieter Omtzigt heeft uitgerekend dat er in Den Haag 700 spin doctors actief zijn, veel en veel meer dan medewerkers die verbonden zijn aan onderzoeksinstellingen van de regering of van politieke partijen. Maar ze bakken er weinig van.

Iedereen met enig benul van reclame of propaganda weet dat je op het gebied van gedragsverandering met dreigen, jammeren en waarschuwen geen deuk in een pakje boter slaat. Dit is nu precies wat de overheid onder aanvoering van Marc Rutte consequent doet. De premier schildert zwarte scenario’s. Hij deelt mee dat hij zelf ook baalt van de afschuwelijke maatregelen die hij toch doorvoert. Hij bekent dat hij het ook gehád heeft met de lockdowns. De overige bewindslieden reageren navenant en die toon zet zich voort in de overheidscommunicatie voor zover die bestaat. De ene vermaning volgt op de andere. Doe je het niet voor jezelf, dan doe je het voor een ander. Denk aan oma en opa. Zo zet je effectief een domper op de stemming om je heen. Je kweekt pessimisme en schouderophalen. Terwijl we met al die nieuwe virusvarianten in aantocht juist strijdvaardigheid nodig hebben en enthousiasme. Schets geen nepperspectief. Doe geen beloftes die je niet waar kunt maken. Straal wel uit dat we ons door dit virus niet klein laten krijgen. Ons land, ons dorp, onze stad heeft wel voor hetere vuren gestaan. Wij starten een nieuw offensief. Wij gaan blijmoedig de strijd aan. Blijmoedig dus, niet vermoeid, niet balend, niet in het besef dat we het gehad hebben.. We waren gewend aan kalme tijden. Dit is leven op het scherp van de snede. We hebben eindelijk wat om voor te vechten.

Het leven heeft zin gekregen nu ons volksbestaan op het spel staat en wij er als betere, krachtiger mensen uit tevoorschijn zullen komen. Dit is een oproep aan alle burgemeesters en wethouders in onze streek: houd op met dat gelamenteer. Zit niet op de stadsradio te roepen dat het zo zwaar is maar dat je boa’s klaar staan om te handhaven tot zij erbij neervallen. Presenteer het als een uitdaging. Als een kans. Als het avontuur van ons leven waar we onze kleinkinderen nog over zullen vertellen. Ruk de grauwe deken weg. En wij mensen, wij hier, wij zijn niet de wezen van de nacht. Wij wachten niet af. Wij komen in actie. This is our finest hour. Dat is de boodschap die we nodig hebben. Via alle kanalen. En zoals Zarah Leander het zingt: Elke nacht een nieuw geluk. https://www.youtube.com/watch?v=g1OypSB8x5E Daar knapt U van op. En dan meteen, Rebeca Cerrato Silva. Alles komt goed. Slaap maar rustig zoetelief. https://www.youtube.com/watch?v=28T7gRMXjhk