03-08-2019 Beluister hier de column

Het weer, lieve mensen, is vandaag min of meer normaal voor de tijd van het jaar. Dit weekend viel de regen bij bakken uit de hemel. De hitte is weggespoeld als sneeuw voor de zon. Dit is een idiote formulering maar ze dekt wel de lading. We zijn het drama dat we zes dagen terug nog met zijn allen maakten over de tropische temperaturen  bijna vergeten. Net als het feit dat de hete periode verleden jaar veel langer aanhield dan nu. Het wordt wel bloedverziekend heet, zoals de kasteleinse van een mijner stamcafés het fijnzinnig formuleert maar na een paar dagen is het ook  voorbij.

Toch zullen zulke ongelooflijk warme dagen vaker gaan voorkomen en daar zijn wij, beste mensen, voor geen meter op voorbereid. We doen in dit land maar één ding als het warm wordt. Wij trekken zoveel mogelijk kleren uit. De heren lopen massaal in korte broek of bermuda op straat, wat in bijna alle gevallen geen gezicht is en een teken van slechte smaak. Een heer vertoont zich onder geen enkele omstandigheid in korte broek op straat maar dat is een ander onderwerp en ik  laat het hier rusten. Ik merkte wel op dat maar betrekkelijk weinig dames ondanks de hitte een zweeftrui droegen. Zweeftrui is een Surinaams Nederlands woord voor een bloesje dat de navel bloot laat. Deze bleef echter bedekt. Ik weet niet of je daar conclusies aan moet verbinden en dat doe ik dan ook liever niet. Wel constateer ik het volgende: als het hitteplan in werking treedt, trekken de meeste mensen kleding aan die armen en benen ontbloot laat en daar blijft het dan bij. Dit komt omdat bij Nederlanders ondanks de klimaatverandering een belangrijk besef niet is doorgedrongen: de zon is je vijand. Die moet je mijden. Jouw plek is in de schaduw als je gezond blijven wilt. De Japanners straften hun slachtoffers in de interneringskampen door ze een dagje in de volle zon aan een paal te binden. Het principe is: de hitte laat je niet toe. Daar bescherm je jezelf tegen. Niet voor niets lopen de Arabieren in de golf in van die lange witte gewaden. Anders zouden zij het bij hun woestijntemperaturen niet volhouden. En ze bedekken ook hun hoofd. Er wordt nu heel veel gepraat over air conditioning en hoe slecht dat is voor het klimaat, maar de verstandige Nederlander heeft gewoon handige dingen zonder stekker in huis om zijn lichaam tegen hitte te beschermen, om zoveel mogelijk in de schaduw te leven. Zet om te beginnen een hoed op als de zon zo heftig schijnt. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Neem wat dat betreft een voorbeeld aan de Alblasserwaard of Goeree Overflakkee waar in calvinistische kring nog een echte hoedencultuur leeft en die is heel modieus. Dat merk je meteen als je de prachtige speciaalzaken daar ziet. Ik denk alleen dat de meeste ondernemers nog geen hoeden in het assortiment hebben die – mede of vooral – bescherming bieden tegen de zon. En dat zij wat klantenkring betreft in dit opzicht de heren nog vergeten.

Verleden week moest ik voor het houden van een lezing in de Duitse stad Munster zijn. De mussen vielen dood van de prachtig gerestaureerde daken en gelukkig hadden een paar voorname straten colonnades waar het min of meer koel was. Dat is een idee voor architecten overigens: je vindt zulke colonnades niet voor niets overal in Spanje en in Italië. We hebben winkelcentra nodig waar we schaduw kunnen vinden als de zon schijnt en beschutting als het regent. Wat zagen wij daar in Munster op straat? Er liepen enkele Chinese dames heerlijk te flaneren en te winkelen met een parasol op. We hebben allemaal paraplu’s maar parasols kun je nergens krijgen en zo ja dan zijn ze voor de sier. Een parasol is een geweldige bescherming tegen de hitte van de zon. Je zou ze standaard in huis moeten hebben. Hitte is iets waarmee je moet leren omgaan. Dan is er weinig aan de hand. Dan hoef je niet zo hevig te puffen.

Eenvoudige parasols, dan zouden we al een heel eind opgeschoten zijn.