Beluister hier de column

Nu dan mensen, U ziet er tegenop of U vindt dat het wel eens tijd wordt. Dat maakt allemaal niet uit. Het gaat toch gebeuren. We gaan met zijn allen aan het mondkapje. Tot nog toe beperkten we ons wat dat betreft tot het openbaar vervoer maar van de week zijn ze op steeds meer plekken de norm geworden: eigenlijk overal waar een dak op zit. Het hoeft natuurlijk niet maar de regering heeft het wel heel erg dringend aangeraden. Dan wordt het lastig om weerstand te bieden. Als alle neuzen dezelfde kant uit kijken en die van jou niet, dan ga je je toch geïsoleerd en eenzaam voelen.

Schiet je wat op met die mondkapjes? Meer dan een half jaar is ons van bevoegde zijde voorgehouden dat ze slechts schijnveiligheid bieden. Nu hebben bijna alle deskundigen en machthebbers de steven gewend. Zij bevelen het dragen van mondkapjes krachtig aan ook al is het bewijs voor de werkzaamheid van deze lapjes dun. Burgemeester Halsema van Amsterdam had het meen ik over voorzorgmanagement of zo, een nieuw stuk bureaucratische dieventaal dat ik nog niet kende. Je hoort ook vaak: ¨Baat het niet dan schaadt het niet¨. En ¨Alle beetjes helpen¨. Burgemeester Achmed Aboutaleb ziet de mondkapjes heel erg zitten. En je komt steeds meer gewichtigdoeners tegen die zeggen dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs ligt. Waar ze dat dan vandaan hebben, vertellen ze er zelden bij.

Ik heb zo´n idee dat de mondkapjesgolf met iets anders te maken heeft. Wetenschappelijk bewijs doet er helemaal niet toe. Het is een soort jan boerenfluitjes logica die de mensen drijft. Als je door een doekje blaast, dan zal er wel het een en ander blijven hangen. Die virusdeeltjes zijn echter zo microscopisch klein dat ze  tussen de draden van het weefsel door vliegen. Dat kan niemand wat schelen en evenmin dat het het mondkapje wel strak aan moeten sluiten op de huid. Dan schrijft de website van de rijksoverheid ook nog eens voor, dat het mondkapje alleen zin heeft, als je direct voor het opzetten je handen hebt gewassen.  Probeer dat maar eens op de bushalte. Maar dit soort overwegingen houden geen stand  tegenover het gevoel dat het wel moet werken omdat een doekje voor je gezicht altijd wel iets tegenhoudt.

Toch ga ik mee met de grote massa. Ik zal in winkels en bij de supermarkt een mondkapje voordoen. Mijn lief heeft er voor mij een aantal gemaakt met heel fraaie patronen. Ik kan er mee voor de dag komen.

Ze zeggen dat je met zo´n mondkapje anderen beschermt. Ik heb daar een hard hoofd in. Ik geloof er niks van. Ik denk dat professor van Dissel het met zijn scepsis bij het rechte eind heeft. Je beschermt de ander niet, je stelt die wel gerust. Die denkt: die lange sladood met zijn grijze haar draagt een mondkapje. Hij zal wel net zo voorzichtig zijn als ik. Ik kan me in deze winkel of in deze wachtkamer veilig voelen. Waarom zou je mensen bang maken met je blotebillengezicht? Er heerst al angst genoeg in het land. Daar hoef ik met mijn eigenwijsheid niet aan bij te dragen.

Hoe denk ik er dan zelf over? Ik probeer me zoveel mogelijk aan de regels te houden. Ik was mijn handen als ik de kans krijg, waarbij ik dan tegelijkertijd met walging aan Rutte denk: dat handen stuk wassen – het ligt in de mond van politici bestorven – is een heel nare uitdrukking. Ik begrijp wel wat ze ermee bedoelen in Den Haag maar de terminologie is zo onaangenaam. Hoe dan ook, ik was mijn handen als ik daar de kans voor krijg. Ik houd de anderhalve meter afstand aan voor zover ik daartoe in staat gesteld wordt. Ik loop rond met dat mondkapje waar de ander dit op prijs stelt, want daar ga ik niet dood van. Van corona denkelijk wel. Toch ben ik niet bang. Als dat virus me besmet is er verder niets meer aan te doen. Het leven is een loterij. Maar ik zal me in mijn laatste dagen niet hoeven verwijten dat ik nou dood ga omdat ik niet goed heb op gepast en de corona regels in de wind sloeg. Dat niet. Gaat me niet overkomen. En voor ik tot mijn vaderen vergaderd word, zal ik het mondkapje dragen daar waar ik er anderen mee gerust stel. Ik hoop dat ook met U te hebben gedaan zodat u straks zonder problemen de slaap kunt vatten.