10-07-2016

Als U nu naar mij luistert, brave meneer, lieve mevrouw, is de kans groot dat U in een kleinere gemeente woont. Dat is dan een samenstel van een aantal dorpen met minimaal vijftien tot twintigduizend inwoners want door de vanwege de provincie afgedwongen fusiegolven zijn er bij ons in de streek geen echte kleine gemeentes meer zoals Piershil of Bergschenhoek. Maar goed, dat is oud zeer, daar wil ik het niet over hebben en dat ze nooit aan Lansingerland hadden moeten beginnen of zo. Dat is wat anders. Niet voor vandaag.

Het kost die kleinere gemeentes steeds meer moeite om aan voldoende personeel te komen want het jongere talent probeert het liever meteen bij Dordt Rotterdam of Den Haag. Daar zijn de loopbaanmogelijkheden immers groter. Daar breng je het vanzelf sneller verder. Poen is belangrijk in een tijdvak van onbetaalbare woningen. Het is mijn bedoeling, waarde luisteraars, om U van deze gevaarlijke misvatting af te brengen. Als U zelf nog jong bent en een loopbaan bij de gemeente overweegt, kunt U er misschien iets mee doen. Of anders hebt U wel een zoon of dochter, een neef of nicht die U van een vreselijke misstap en een leven vol ongeluk kunt afhouden.

Begin nooit bij een grote gemeente. Stroom in als je een leidinggevende functie van enig belang kunt krijgen, maar blijf verder zoveel mogelijk van de echt grote stadskantoren weg. Je komt dan binnen in een grote organisatie die je inzet voor het uitvoeren van een of andere deeltaak en dat is het dan. Je bent een onbetekenend radertje in een gigantische organisatie. Je kunt nauwelijks om je heen kijken. Je zit onderaan in een hiërarchie van onder-onderknuppels, onderknuppels, knuppels, bovenknuppels en echte bobo´s, waarin het moeilijk is om op te vallen behalve negatief. Je hebt ook in je rat race naar de top heel veel concurrentie. De kans dat je eenoog bent in een land van blinden is buitengewoon gering en de kans dat de onder-onderknuppels jouw talent vooral als een bedreiging voor hun eigen positie zien is groot.

Bij een kleinere gemeente ligt dat anders. Daar is het ambtenarenkorps veel kleiner. De gemeentelijke organisatie is overzichtelijk. Het is gemakkelijk om over de interne schuttingen heen te kijken. Je takenpakket zal waarschijnlijk breder zijn, de afdeling waar je werkt kleiner. Het gaat over de Voorstraat en niet over de Coolsingel maar de kans dat jij persoonlijk het verschil kunt maken is veel groter dan in Rotterdam en Den Haag. Als jong talent kom je bij een kleinere gemeente meer tot je recht. Je zult ook eerder in staat zijn dingen tot stand te brengen die je echt op je eigen conto kunt schrijven. Daar maak je dan gebruik van als je elders naar een betere functie solliciteert. Kijk: deze projecten heb ik uitgevoerd. In een grote gemeente maak je dan al gauw deel uit van een of ander van boven strak aangestuurd team.

En daarom, lieve mensen, zou ik als ik nu een twintiger was juist naar een leuke functie zoeken bij een kleinere gemeente. Vanwege mijn levensgeluk en mijn loopbaankansen op de wat langere termijn. De Coolsingel of het ijspaleis zijn van latere zorg. Die komen wel. Of niet. Als ik helemaal gehecht ben aan mijn mede-Sliedrechters, mijn Zuidplassers (heten ze al Zuidplassers die lui tussen Nieuwerkerk en Moerkapelle) of mijn Midden-Delflanders. Als ik mijn lot met zo´n gemeenschap verbonden heb, als ik er mijn hart aan heb verloren en daar mijn leven betekenis wil geven omdat je er door je omgeving nog gezien wordt. Letterlijk. Eerlijk waar, mensen, ga werken bij een wat kleinere gemeente.