Beluister hier de column

Rotterdam is een stad, lieve mensen, waar ze altijd bijzondere dingen voor elkaar krijgen. Dat hoef ik U niet te vertellen. Dezer dagen gaf het stadhuis op de Coolsingel daar weer een treffend voorbeeld van. Zoals U weet heeft men daar een bijzondere belangstelling voor Rotterdam Zuid. Dit stadsdeel geldt in heel het land als een verschrikkelijk probleemgebied. Daarom wordt er met rijksgeld een groot neokoloniaal beschavingsproject uitgevoerd onder leiding van gouverneur generaal Marco Pastors, dat onduidelijke gevolgen heeft. Ook de gemeente laat zich niet onbetuigd. Men is altijd op zoek naar bedrijvigheden die de gewenste ontwikkeling van het stadsdeel in gevaar brengen zoals wat men op de Coolsingel noemt foute horeca. Momenteel is men bezig in de oude kern van Charlois zo’n gevaarlijk initiatief in de kiem te smoren.  Daar dreigen verkeerde  types  zich meester te maken van het oude raadhuis, uit de tijd dat het dorp nog een zelfstandige gemeente was, dat wil zeggen van voor 1896. Twee onverlaten, geheten Hugo Bongers en Dominic Schrijer proberen met een groot aantal trawanten dit pand te huren. Schrijer is in Charlois een bekende figuur. Hij wist zich enkele decennia geleden al in het bezit te stellen van een woning – naar ik meen op de Pleinweg –. Sindsdien rust zijn hand op de hele buurt behalve in de jaren dat hij burgemeester van Zwijndrecht was. Voor hij op Charlois werd losgelaten, was Hugo Bongers directeur van Boymans van Beuningen. Nou, dan weet U het wel. Op de Coolsingel is nog net op tijd vastgesteld dat de twee met de bende, die zij inmiddels om zich heen verzameld hebben, in het raadhuis van Charlois een kunstencentrum willen vestigen. In plaats van een paar dure appartementen komen er nu tentoonstellingen. Klap op de vuurpijl: er is ook ruimte voor wat dan heet ondersteunende horeca. Schrijer en Bongers hebben hierover contact met het project Heilige Boontjes, dat werkervaringsprojecten opzet voor ex-gedetineerden die genoeg hebben van hun criminele loopbaan.

U zult het met mij eens zijn dat dit een levensgevaarlijke en zeer ongebruikelijke ontwikkeling zou zijn voor een wijk als Charlois. Het is duidelijk dat een kunstencentrum – zoals men het op het Rotterdamse stadhuis formuleert – de veiligheid in groot gevaar brengt. Het schijnt trouwens ook dat de twee indringers gelegenheid willen geven tot debat en dat terwijl men in Rotterdam Zuid eerst eens moet leren gehoorzamen. Anders blijft het een achterstandsgebied.

Het schijnt dat er nu een petitie op touw wordt gezet om de Coolsingel op andere gedachten te brengen. Volgens het AD heeft dit  initiatief al zeshonderd handtekeningen opgeleverd. Zo zie je hoe de ondermijning al is begonnen nog voor het Raadhuis een nieuwe bestemming heeft..

Gelukkig staat de tijd aan de kant van de gemeente. De eigenaar van het raadhuis kan zijn pand niet eeuwig renteloos laten staan. Hij zegt dat er genoeg vastgoedbazen klaar staan  het  voor forse bedragen  te kopen. Zo zal worden voorkomen dat Charlois ten offer valt aan de bedreiging van een kunstencentrum terwijl de macht er in de vertrouwde handen blijft. Daar zorgen die vastgoedjongens wel voor. Zij zijn de aangewezen personen om gevaarlijke sujetten als Hugo Bongers en Dominic Schrijer de voet dwars te zetten.

Alle gekheid op een stokje. Wij besluiten dit betoog met het oproepen van Babalu-Ayé, de god van de genezende processen uit de Braziliaanse, Nigeriaanse  en  Cubaanse cultuur. Hij zal het kwaad op een afstand houden en de Coolsingel bedwingen.  Zuiderlingen met een Caribische of Latijnse achtergrond weten wel waar ik het over heb. Angela Maria zingt Babalú https://www.youtube.com/watch?v=hLTWbYnP7n0