Beluister hier de column

Dry january is aangetreden en dan wordt er voor de verandering eens niet kritisch gewezen op uw aansteker en de dure sigaren in uw humidor maar daarentegen op de prachtige glazenvoorraad in de kast en de mooie flessen die daar prijken. Want U bent een genieter en geen verslaafde.

Ja hoor, U bent een genieter en geen verslaafde. Een opmerking vooraf: als u zich hebt voorgenomen om het komende decennium nooit maar dan ook nooit meer te roken, laat dan ook bier, sterke drank of wijn staan. Alcohol heeft een liberaliserend effect. Ze spreekt moed in: U denkt u zelf en uw geestelijke kracht goed te kennen. U sluipt naar het balkon want een sigaretje tussendoor kan wel. Gewoon om nog eens te proeven waarom het zo’n goed idee was om met de tabak te kappen. Daarna bent u verloren, minstens tot het volgende ouwejaar. Neem dat van mij aan.

Maar ik zou het hebben over dry january. U bent daar de afgelopen weken door de media mee doodgegooid. Over dat drank zo slecht is en zo. Dat je er ook kanker van krijgt. En denk eens aan een levercyrrose. Nee, drank is niks. Dat is hoogstens iets voor alcoholisten, maar dat bent U gelukkig niet. U bent een gezelligheidsdrinker.

Toch raad ik U aan om de rest van de maand de alcohol te laten staan. Niet vanwege Uw gezondheid maar vanwege de ontdekkingen die U zonder twijfel gaat doen: de verbazing die zich van U zal meester maken. De heldere inzichten die U krijgt.

Dat gebeurt ‘s-morgens  bij het wakker worden. Het licht prikt niet onaangenaam in uw ogen. De drenzerigheid, waarvan u altijd dacht dat ze het gevolg was van het harde werk op de zaak en het randje van de burn-out waar de baas U steeds weer naar toe drijft, die drenzerigheid is weg. U staat op. U hebt zin om wat water te drinken maar U hebt geen echt droge keel en dat water lest daadwerkelijk de dorst. U was gewoon de hele ochtend naar de kraan te lopen en het was dan heerlijk om het koele water in Uw keel te voelen glijden maar helpen deed het niet. Nu wel. Er rolt geen stalen kogel door uw hoofd. U hebt zelfs zin om de deur uit te gaan.

Maar dat is niets vergeleken bij wat U de avond tevoren is overkomen. Altijd hebt U gedacht dat in het cafe rond elf uur de beste grappen worden verteld. En dat ook U dan zelf ook op Uw best bent. Nu weet U dat dit geenszins  het geval was. U hebt zich zelfs geergerd aan het gelal. Een van uw vrienden was een uitzondering op de algemene regel van slechte verstaanbaarheid. Hij sprak kraakhelder de hele avond in volzinnen die rechtstreeks uit een boek leken te komen. Maar hij begon steeds weer opnieuw met hetzelfde verhaal en hij stelde dezelfde vragen.

Het was helemaal niet briljant wat aan de toog te berde werd gebracht. Het was banaal. Het was meer van hetzelfde.

Je was blij dat je weer in de nachtlucht stond.

Ook dat zijn de effecten van dry january.  U mist wat als U ze aan U voorbij laat gaan. Eerlijk waar, beste mensen. Neem het aan van een ervaringsdeskundige.