Als een paar wouten met jou beginnen te worstelen en een van hen scheldt je uit voor ¨kutneger¨, mag je hem dan op zijn bek slaan? Volgens de Rotterdamse rechtbank wel, lieve mensen tenminste dat is de eerste indruk die je krijgt van hun uitspraak over een knokparttij tussen twee Dortenaren met een Afrikaanse achtergrond en drie geüniformeerde vertegenwoordigers van het openbaar gezag. Het was een klassiek stukje ordehandhaving. De agenten waren niet van het rustige gesprek en de personen die ze op de korrel hadden, lieten zich niet zo maar afvoeren. Ze waren al kwaad genoeg dat ze werden staande gehouden. Het kwam tot geweld en één van de agenten riep¨Kutneger¨. Dat lokte een enorm agressieve reactie uit.
Toch was dat niet waarom de rechtbank de aanklacht van geweld tegen de politie van tafel veegde. De politie had dat van het kutneger niet in het proces verbaal opgenomen terwijl die kreet duidelijk te horen was op de geluidsopname van een bewakingscamera. De rechtbank nam het de politie zeer kwalijk dat ze een onvolledig verslag van de gebeurtenissen had opgemaakt. Dat moest gevolgen hebben: de beklaagden gingen vrijuit want er was geen betrouwbaar door de autoriteiten opgesteld proces verbaal van het incident.
Heel terecht. Net goed. Van de politie mag je totale eerlijkheid en volledigheid verwachten. Ze zijn niet zomaar deelnemer aan een of andere vechtpartij. Ze vertegenwoordigen ons allemaal. Zij zijn het openbaar gezag. We hebben ze met zijn allen het geweldsmonopolie gegeven voor onze eigen veiligheid. Ze dragen knuppel, en pistool. Door onaangename dingen uit processen verbaal weg te laten, verliest de politie het vertrouwen. Daarom heeft de rechter terecht ingegrepen en de agenten laten zien wat er gebeurt als zij op deze manier een wanprestatie leveren.
Volgens mij betekent het niet, lieve mensen, dat je nu als burger met een knal op een racistische belediging mag reageren. Je hoeft die niet te negeren. Je kunt altijd een aanklacht indienen maar geweld is niet gepast. Daarom ook heeft het Openbaar Ministerie beroep aangetekend tegen de uitspraak van de Rotterdamse rechter. Ik vind dat een fout. Het Openbaar Ministerie had in dit geval haar verlies moeten nemen. Deze zaak kan het best zo snel mogelijk worden afgevoerd.
Vooral omdat het Openbaar Ministerie nu de indruk wekt twee mannen alsnog te willen pakken omdat ze fel reageerden op een zeer ernstige, racistische belediging. Een belediging bovendien die de betrokken agent op ontslag was komen te staan, als toen al het nieuwe beleid gold om functionarissen bij de politie die racistische taal uitslaan, zonder meer uit de dienst te verwijderen. De agenten mogen weg komen met een leugenachtig verbaal, iemand die zijn handen niet thuis kan houden na een walgelijke belediging, mag dat niet.
Dit draagt niet bij aan het vertrouwen in de Nederlandse politie, die toch van het ene in het andere schandaal duikt. Denk bijvoorbeeld aan de onbruikbare mondkapjes die ze voor miljoenen van gewiekste zakenlui hebben gekocht. En dat terwijl het juist een taak van de politie is het publiek tegen oplichters en flessentrekkers te beschermen. Of aan de speciale dienst die achter de zware misdaad aan diende te gaan maar in de praktijk een onveilige plek bleek voor de eigen medewerkers.
Maar nee, het Openbaar Ministerie kiest ervoor deze wond open te houden. Juist nu. In deze tijd. Nu we voor zoveel grote problemen tegelijk komen te staan. Nu we het meer dan ooit met elkaar moeten rooien ondanks levensovertuiging, huidskleur of afkomst. Nou ja, laten we maar met zijn allen op hoop van zegen een lied van vroeger aanheffen: de politie is mijn beste kameraad. https://www.youtube.com/watch?v=PNlsEpA3S6E