De afgelopen dagen maakte duidelijk hoezeer we er naar snakken de crisis voorgoed achter ons te laten. Er heerste een uitgelaten sfeer op het ijs. Er werd niet alleen geschaatst, maar ook veel gelachen. Er klonk muziek en mensen waren aardig voor elkaar. Men liet elkaar voorgaan bij kluunplaatsen of waarschuwden ongevraagd tegenliggers voor wakken. Er heerste een solidariteit waar de zorginstellingen bij het inenten jaloers op kunnen zijn. Want gisteren bleek dat een zorginstelling, tegen de afspraken in, ook personeel vaccineerde dat geen direct contact met bewoners had. Het gaat om de Argos Zorggroep in de regio Rotterdam. Ook thuiswerkende data-analisten en inkoopmedewerkers werden bijvoorbeeld ingeënt. Data-analisten staan in nauw contact met medewerkers van de GGD en die zorgen ervoor dat je privacygegevens voor zo’n hoog mogelijk prijs worden verkocht.
De week was wel wat traag op gang gekomen met het bestuderen van de website van de Rijksoverheid hoe je precies sneeuwballen mag gooien. Dat viel nog niet mee, er zijn certificaten die makkelijker te krijgen zijn. Er mocht maar één iemand van een ander huishouden meedoen, maar die moest dat dan wel zelf willen, want een willekeurige voorbijganger mocht niets als zodanig worden opgevat. Kinderen tot 17 jaar hoefden bij het sneeuwballen gooien geen anderhalve meter afstand te houden. Het kwam er op neer dat ik door iedereen van zeer dichtbij de volle laag kon krijgen, maar dat ik op mijn beurt afstand moest houden en voor ik gooide moest checken of die wel tot het goede huishouden behoorde. Na het gevecht hebben wij het evaluatieformulier van de Rijksoverheid ingevuld, zodat dankzij deze terugkoppeling de implementatie verder kan worden uitgerold. Want één en ander moest nog wel gestroomlijnd worden.
Terecht vinden steeds meer mensen dat je jongeren niet langer kan opsluiten omdat het middel erger wordt dan de kwaal. Zij betalen straks sowieso de financiële rekening om de babyboomers met overgewicht – zoals de ongekroonde koning van Gelre, Hubert Bruls, te beschermen – maar daarnaast krijgen ze te maken met serieuze onderwijsachterstanden en psychische schade. Geef gezonde jongeren weer de ruimte om onderwijs te volgen, te sporten en festivals te bezoeken.
Een gezondheidscrisis bestrijd je niet door op grote schaal het sporten te verbieden. Niet alleen schaatsers verdienen het hun sport te bedrijven. Beloon de wens om gezond te leven en open de sportscholen. Reguleer het, net als de buitensporten, maar houdt het niet langer tegen. Kom met een positieve strategie die gericht is op het stimuleren van gezondheid en wat er wel mogelijk is. Want gezonde mensen hebben meer weerstand en zijn dus beter tegen Covid-19 bestand.