Beluister hier de column

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht was blij met de MVV-supporters die de door binnenstad trokken om deze te beschermen tegen nieuwe vernielingen van relschoppers.

“Ze verdienen echt een compliment. Die anderhalve meter, dat werd ingewikkeld, de groep was natuurlijk te groot volgens de regels,” aldus de burgemeester over een samenscholing van 200 supporters. De woordvoerder van de harde kern met de zachte G mocht uitgebreid zijn verhaal doen voor een televisiecamera. Ik begreep geen woord van wat hij zei, maar uit zijn non-verbale communicatie leidde ik niet direct af dat hier het resultaat van jarenlange de-escalatietraining stond. In zijn intonatie hoorde ik onderdrukte agressie, in zijn ogen las ik teleurstelling dat de gelegenheidsvijand niet kwam opdagen. Want dat was toch een mooi alternatief geweest voor het vernielen van de spelersbus van Roda JC, dat vorig jaar nog zo goed gelukt was. Burgemeester Penn-te Strake was dit wellicht even ontschoten.

Doetinchem werd verrast door de belangeloze hulp van de boeren. Die boden aan om met 100 tot 200 trekkers de straten af te sluiten zodat er geen relschopper meer in kon. Met het blokkeren van medeburgers hebben ze recent veel ervaring mee opgedaan. De regie om daadwerkelijk in actie te komen, hebben ze bij de politie laten liggen, gaf een woordvoerder aan. Wat een zelfbeheersing, wat een beschaafd gedrag.

Vooral die van Farmers Defence Force hebben laten zien met hun tractoren over een zeer effectief wapen te beschikken. Als je je zin niet krijgt in een democratie rijd je gewoon met geweld een provinciehuis in, blokkeer je snelwegen en bedreig je anoniem een minister met de dood. Of je trakteert politici op een intimiderend huisbezoek dat goed bedoeld zou zijn. An offer you can refuse, heet dat in maffiajargon. De voorman van Farmers Defence Force heeft het land zo opgedeeld in boerenmilities, misschien een beetje in de geest van de Afrikaner Weerstandsbeweging, het logo heeft Farmers Defence Force al, met een mooie band om de arm is het voor iedereen duidelijk. En anders willen ze je daarbij wel even helpen. KP-6 is daarbij tevens inzetbaar om het Germaanse karakter van het Sinterklaasfeest te behouden.

Wat had er nog meer kunnen gebeuren? Een revival van de Hofstadgroep om Den Haag te beschermen; een inderhaast door Holleeder bijeen geroepen legertje huurmoordenaars, ter verdediging van Amsterdam? En dat Charles Groenhuizen dan met een NOS-ploeg er embedded verslag van doet.

In het decor van de langdurig ingrijpende overheidsmaatregelen, een afgetreden kabinet, een politiek volledig versnipperd landschap dat gekleurd wordt door verkiezingsretoriek, de crises in grote overheidsorganisaties als de GGD, Belastingdienst en Politie, ontstond er voor heel even een vacuüm waarin potentiële knokploegen zich meldden.

Het geweldsmonopolie is echter van de Staat. Ook, of juist vooral, in een democratie.