Beluister hier de column

Al eerder schreef ik er over.

Als enige provincie in het land hebben we in Zuid-Holland een burgemeestersvereniging. Daarnaast hebben we in de regio’s kringen, Krimpen hoort bij de burgemeesterskring Rijnmond. Deze club is er met name voor de gezelligheid. Elk jaar zijn 3 burgemeesters aan de beurt om vooral iets leuks te organiseren voor de collega’s. In alle regio’s zijn zulke kringen.

De Vereniging van Burgemeesters van Gemeenten in Zuid-Holland organiseert een keer of 5 per jaar een inhoudelijke bijeenkomst. Ik mag daar secretaris van zijn. En dat is een mooie klus. In het verleden heb ik bij een themasessie verteld over het veteranenbeleid van Krimpen. Ook hebben collega’s een keer verteld over ondermijning en tegenwerking in hun gemeente.

Komende keer is een bijeenkomst waar de landelijke ombudsman met ons van gedachten wisselen.

De bijeenkomst gaat over de vraag wat de burgemeester kan doen aan de groeiende ontevredenheid over de overheid. Als burgemeesters zitten we niet in de politiek, maar geven wel leiding en sturing aan de politieke en bestuurlijke processen in de gemeente.

Boeiend dus om vanuit het perspectief van de ombudsman hierover met elkaar te spreken. Vaak is het zo dat ‘de burgemeester er niet over gaat, maar er wel van is’.

Ik kijk er naar uit!