Beluister hier de column

Hoe ziet de wereld eruit als corona de wereld uit is? Die vraag houdt mij nu al enige dagen bezig. De vraag gesteld is ook het antwoord weten want ik denk eerlijk gezegd dat alles blijft zoals het altijd is geweest. Een wereld die je kunt verdelen in drie groepen; zij die ontevreden zijn, zij die tevreden zijn en zij die niet weten of ze tevreden of ontevreden moeten zijn. En zolang deze drie groepen er zijn zal er ook helemaal niets veranderen want de tevredenen begrijpen de ontevredenen niet en visa versa en beiden vinden de groep die het niet weten maar slappelingen, meelopers of mensen zonder ruggengraat.

Ik hoop daarom zo dat zich in dit coronatijdperk een vierde groep zal ontwikkelen, zij die zich van alle drie niets aantrekt en hun eigen koers gaan varen; de zelfbespiegelaars! Hoe ik deze groep voor mij zie? Nou heel simpel, mensen die eerst naar zichzelf kijken voordat ze iets van een ander vinden. Wat de andere ervan vindt is namelijk totaal niet belangrijk. Het gaat erom wat jij er van vindt!

Want als je eerst een eigen mening hebt gevormd door over een bepaald onderwerp, gebeurtenis of issue echt nagedacht te hebben dan heb je een hechte basis. En als de basis op orde is dan komt de rest vanzelf. En dan bedoel ik wel dat je echt over iets zowel goed als slecht hebt nagedacht ofwel de voor en tegens tegen elkaar hebt weggestreept, de goede zaken hebt gewikt en de slechte hebt gewogen. Zelfbespiegelaars vormen de toekomst van deze wereld omdat ze eerst bij zichzelf ten rade zijn gegaan en niet klakkeloos iemand anders napraten of zich laten beïnvloeden door meespelende emoties, loze beloftes of dreigementen. Nee, jij bent verantwoordelijk voor de volgende stap. Je kunt je in de nieuwe wereld niet meer verschuilen achter de mening van een ander. Achteraf roepen dat Rutte ongelijk heeft en Baudet gelijk kan ook niet meer. Jij moet namelijk al voordat de politiek er iets van vindt een eigen mening hebben gevormd. Als je die op basis van eigen onderzoek en opgedane kennis eenmaal hebt gevormd dan hoef je alleen nog maar op zoek te gaan naar die politieke partij of maatschappelijk organisatie die dezelfde mening heeft als jij over dat onderwerp. Hoe simpel kan het zijn.

Wat zegt u? Dat doet u al? U bent tegen abortus en voor het doorgaan van de voetbalcompetitie? U heeft al weloverwogen een keus gemaakt vanuit uw hart, uw gevoel, uw opvoeding? FOUT !!! Denken doe je niet met je hart maar met je hoofd. Je gevoel volgen? FOUT ! Waarop is dat gevoel gestoeld? Inderdaad, heel vaak vanuit je opvoeding, directe omgeving en wellicht ook door je schoolopleiding. Ouders geven jou met de beste intenties en in volle overtuiging datgene mee wat ze zelf ook van hun ouders, de pastoor, dominee en dokter Spock hebben meegekregen.

Maak je los van je geschiedenis en stap blanco de toekomst binnen. Maak het verschil, onderzoek de voor en de tegens en maak je eigen weloverwogen keuze want jij bent net zo verantwoordelijk voor wat er vandaag gebeurt als Mark Rutte en zij die na hem de troon bestijgen.

Ramses Shaffy zong het al: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.

Maar bewonder bovenal jezelf mits je bereid bent jezelf elke dag en bij elk belangrijk onderwerp te spiegelen!