Beluister hier de column

De elektrische auto wint terrein. Afgelopen jaar was bijna de helft van de nieuw verkochte personenauto’s in ons land elektrisch. Het wagenpark schakelt snel over op stroom. Sneller dan ik had verwacht, omdat het huidige kabinet de stimuleringsmaatregelen schrapte. Zo is de aankoop subsidie verdwenen en elektrische rijders betalen nu ook wegenbelasting. Er was natuurlijk niet aan te ontkomen dat dat een keer zou gebeuren. Maar het ging nu wel heel erg abrupt.

De omschakeling van benzine of diesel naar stroom is voor veel mensen ingrijpend. Veranderen is sowieso lastig. De nieuwe plug-in hybride auto’s kunnen de overstap makkelijker maken. Een actieradius van ruim 100 km op stroom, maakt dat voor de meeste ritten geen benzine nodig is. En als de accu leeg is val je terug op de vertrouwde benzine motor. Niettemin is omschakelen voor veel mensen lastig. Een elektrische auto is ook fors duurder. De tweedehands markt is nog beperkt en als dan de overheid door een soort jojo beleid voor meer onzekerheid zorgt, dan helpt dat niet. Recent sprak ik een autoverkoper en die benadrukte ook, dat duidelijkheid en zekerheid op langere termijn erg belangrijk is. Onzekerheid maakt dat klanten hun aankopen uitstellen.

Ondanks het overheidsbeleid, verandert het Nederlandse wagenpark snel. Alle grote automerken richten zich ook op elektrische modellen en de vereiste techniek verbetert in een hoog tempo. De komende jaren gaat er ook langs de snelwegen wat veranderen. Benzine stations worden de verzorgingsplaatsen van de toekomst. Het kabinet heeft een nieuw beleid ingezet voor de inrichting van deze verzorgingsplaatsen. De vraag naar benzine en diesel neemt af en de behoefte aan laden neemt toe. Laden neemt meer tijd in beslag dan tanken. De laadsnelheid neemt nog steeds toe, maar een wachttijd van zo’n 20 minuten is nog wel praktijk. Je kan dan natuurlijk in je auto blijven zitten, maar er zijn plezierig alternatieven.

Ik ervaar dat zelf ook. Mijn vrouw en ik gaan regelmatig op bezoek bij onze kinderen en kleinkinderen in Denemarken. Normaal rijden we op onze eigen zonnestroom, maar op die lange ritten maken we gebruik van de snel laders langs de snelwegen. We zoeken dan een plek met restaurant of zoals bij de Deens Duitse grens een locatie met restaurants en een grote supermarkt. Mijn vrouw doet dan boodschappen en ik drink op m’n gemak koffie en lees een boek. Een echte rustpoauze. In die richting gaat het rijksbeleid voor de verzorgingsplaatsen van de toekomst.

Verstandig beleid, lijkt mij. In het stikstof beleid van het huidige kabinet kan ik geen logica ontdekken. Het beleid van de vorige regering is in de prullenbak gegooid en de druk neemt toe. Er is nu een werkgroep van ministers onder leiding van minister president. Die gaan het stikstof probleem oplossen. Ze kijken niet alleen naar de landbouw maar ook naar andere sectoren. Zoals verkeer en vervoer. En daar ging het nu juist de goede kant. Meer elektrische auto’s betekent minder stikstof.

Auto’s met verbrandingsmotoren op benzine of diesel stoten zogenoemde stikstofoxiden uit. In zo’n motor ontstaan hoge temperaturen. Bij die hoge temperatuur gaat natuurlijke stikstof uit de lucht een verbinding aan met zuurstof. Dat geeft, zeker bij hoge snelheden, stikstof oxiden. En die dragen bij aan het stikstofprobleem. Ze zijn ook slecht voor de gezondheid van mensen. Vooral voor mensen met astma en andere luchtwegproblemen. Dan schaf je als kabinet de stimulering van elektrisch rijden af. Je maakt dus het stikstofprobleem groter. Vervolgens ga je met een groep ministers nadenken over hoe je binnen de sector verkeer en vervoer minder stikstof kan gaan uitstoten. Wat zou daar de diepere gedachte achter zijn? Ik snap er helemaal niks van. Maar dat zal wel aan mij liggen.

Daar komt nog bij dat elektrisch rijden ook helpt bij het klimaatprobleem. Een elektrische auto stoot  bij het rijden geen CO2 uit. Uiteraard moet de gebruikte stroom ook ergens opgewekt worden en dat kan groener, maar ook met de huidige stroom voorziening is elektrisch al veel beter. Hoe dan ook, de opmars van de elektrische auto zet door. Het beleid van onze huidige regering helpt niet echt en zal ongetwijfeld een remmende werking hebben. Maar het gaat om de praktijk en gelukkig loopt het overheidsbeleid ook hier achter de feiten aan.