Beluister hier de column

Er zijn volgens mij twee soorten mensen, als het om ontbijten aan komt. Aan de ene kant de mensen die al vroeg fruitig en fris naast hun bed staan en dan ook van harte ontbijten. En dan zijn er de mensen zoals ik, die elke ochtend niet per se al uit bed zouden willen komen en waar ontbijten niet vanzelf gaat.

Ok, ja, ik weet ook wel dat het niet zo zwart/wit ligt, maar toch. Ik heb elke ochtend een wekker die vroeger gaat dan ik zou willen. Elke ochtend moet ik mezelf aan het ontbijten zetten.

Dat lukt prima overigens, net als dat ik echt wel op de goede tijd m’n bed uit kom.

Maar toch.

Er zijn heel veel kinderen, ook in Leidschendam-Voorburg, die zonder ontbijt op school komen. Daar zit veel meer achter, dan gewoon geen zin in eten. Of liever vijf minuten langer op bed willen blijven liggen. Net als dat er teveel kinderen zijn die zonder lunch naar school komen.

Deze week is het jaarlijkse ‘burgemeesters schoolontbijt’. Over het belang van goed (en gezond, maar dat is een tweede discussie) eten. Op een lege maag kun je niet goed leren. Maar ook niet goed spelen, zingen, autorijden, fietsen.

Kortom: ontbijten is echt belangrijk. Een boodschap aan de kinderen, maar minstens ook zo sterk signaal aan de ouders en/of verzorgers van…