Beluister hier de column

Als er één ding is dat we nu wel geleerd hebben van de oorlog in Oost-Europa is het wel dat logistiek cruciaal is. Al sinds mensenheugenis worden oorlogen verloren door de kant waar het eerst de mensen of de pijlen of het brood op is. Met alle vredige jaren zijn we dat keihard vergeten met z’n allen.

Maar er zijn te weinig mensen en er is te weinig materieel om een volwaardige oorlog te kunnen voeren. In de NAVO, in de EU en in Nederland is gewoonweg te weinig.

Langzaam komt de productie van vanalles op gang, inclusief de werving om nieuwe mensen in het uniform te hijsen. Voltijds of deeltijd, uiteraard.

Komende vrijdag organiseert de gemeente Meijerstad een symposium over (militaire) logistiek en voedselvoorziening. Zij plaatsen dit in de context van 80 jaar bevrijding, en er komen bijzondere sprekers. Rob van Wijk, oud-CdK Van de Donk, bijvoorbeeld.

Ik ben bijzonder benieuwd naar de inzichten die gedeeld gaan worden. Als lokale overheid zijn we een klein radertje in een groot geheel. Maar nu defensie steeds meer focus gaat leggen op de verdediging van de (NATO-)landsgrenzen, moeten anderen meer en meer dingen oppakken. Zoals de ondersteuning bij rampen en crisis. En op dat lijstje hoort, lijkt me, logistiek ook een plek te krijgen.