Beluister hier de column

Komend jaar zijn we 80 jaar geleden bevrijd. Elk jaar met 4 en 5 mei sta ik er telkens weer even bij stil hoe bijzonder het is dat we bevrijd zijn. Wat ik erg mooi vind overigens, is hoe we dat elke keer weer met elkaar vormgeven, die herdenkingen en vieringen. Maar let op: we zijn bevrijd.

Dus niet: we hebben onszelf bevrijd. We hebben niet de bezetters het land uitgegooid. We konden het niet zelf. Tienduizenden soldaten uit verre landen waren er voor nodig. Canada, Noorwegen, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Australië, Polen, ze kwamen van heinde en verre. En ja, zeker ook Nederlanders die het gelukt was om de oversteek te maken naar bevrijd gebied. En mensen in het verzet hebben een wezenlijke bijdrage geleverd. Maar toch.

Komend weekend mag ik de Airborne Mars lopen. Dat is een mars, een wandeltocht, die ik – in dit geval – als militair ga lopen, in uniform en met (gevulde) rugzak.

Ik vind het erg bijzonder, een fysieke mars, op de plek waar ‘het echt gebeurd is’ – namelijk: de Slag om Arnhem.

Deze maand beginnen we in heel Nederland met stil staan bij 80 jaar bevrijding. Vorige maand schreef ik er ook al over. Daar komt een open avond voor, waarbij u van harte bent uitgenodigd. Ik ben benieuwd naar wat u zelf wilt bijdragen, wat u kunt doen en hoe we samen tot een mooi bevrijdingsjaar komen!