Beluister hier de column

U denkt, lieve mensen, U denkt die Ahmed Aboutaleb is uit het goede hout gesneden. Die heeft hart voor de gewone man. Sinds een paar jaar doen de progressieve partijen in Rotterdam mee aan het College terwijl die rechtse gasten van Leefbaar Rotterdam tot de oppositie veroordeeld zijn. Dat zal daar allemaal wel goed zitten met het beleid. Of U denkt: met dat rooie college is Rotterdam mooi aan de goden overgeleverd. Dat kan natuurlijk ook.

Wie kijkt naar wat burgemeester en wethouders in de praktijk uitrichten, kan die conclusies moeilijk onderschrijven. In het college zit ook de VVD en die weet een stevig stempel te drukken op het beleid. Het meest recente voorbeeld is de voorgenomen verkwanseling van het Recreatiepark Hoek van Holland, honderd jaar geleden door de gemeente gesticht om mensen met een kleine beurs de kans te geven dicht in de buurt van het strand een vakantiehuisje te bouwen of een tent op te zetten. Er waren toen wel meer gemeentes die zulke faciliteiten voor hun minder rijk bedeelde burgers op touw zetten. Dat hoorde tot het werkterrein van een zorgzame overheid.

Tegenwoordig zijn zevenhonderd mensen zielsgelukkig met hun vaak zelf gebouwde huisje of stacaravan op het recreatiepark. Dat geluk wordt nu op losse schroeven gezet want de gemeente is tot de conclusie gekomen dat het bezitten en beheren van zulk een recreatiepark niet tot de overheidstaken behoort. Daarom wil ze ermee doen met wat ze al zo vaak met waardevolle zaken heeft gedaan in het recente verleden: het park aan een marktpartij verkopen. Die kan wanneer de contracten van de huidige grondhuurders zijn verlopen met het park doen wat hij wil zo lang het de recreatiebestemming behouden blijft. De zevenhonderd gebruikers van het park zijn dan ook in opstand gekomen tegen de gemeente: ze vrezen straks weggetreiterd te worden met torenhoge grondhuren zodat de commerciële exploitant er dure chalets op kan plaatsen. Let wel: op zo’n recreatieterrein heb je geen huurbescherming. Je kunt er na afloop van je contract zo afgeflikkerd worden. Het vakantiehuis moet je dan op eigen kosten verwijderen.

Wethouder Bas Kurvers van de VVD Rotterdam verdedigt dit besluit met de gewone lamlendige argumenten die je altijd hoort als de overheid taken aan de markt geeft: het park is verouderd en moet gemoderniseerd worden. Het park maakt verlies en dat mag niet van de wet. De werkelijke reden van het besluit het park te verkopen is dan ook een andere. De gemeente en die nare wethouder Kurvers hebben het in hun hoofd gehaald Hoek van Holland om te vormen tot een mondaine badplaats voor een kapitaalkrachtig publiek.

Die horen niet in een vierseizoenenbadplaats zoals die gasten op de Coolsingel het noemen. Die zouden maar misstaan in het Marbella aan de Nieuwe Waterweg, dat deze verwaten hotemetoten zich voor ogen stellen. Natuurlijk mag een vertegenwoordiging van de huidige gebruikerszogenaamd meepraten tijdens het verkoopproces, maar hun argumenten worden uiteraard in de wind geslagen. Er staan genoeg vastgoedvriendjes met goede contacten klaar om de zeer waardevolle grond zo tegen het strand aan in bezit te nemen. Met hen zal de gemeente Rotterdam zaken doen. Niet alleen de Verenigde Staten kennen hun Trumps.

Moet de gemeente Rotterdam dan maar tot in alle eeuwigheid de verliezen dragen van dat recreatiepark? Nee hoor, daar kan wethouder Bas Korvers op een eenvoudige manier vanaf komen. Draag het park over aan een vereniging van de huidige gebruikers, die vervolgens zelf de exploitatie ter hand nemen en alle kosten betalen. Regel dat deze vereniging het terrein niet aan derden mag verkopen maar alleen teruggeven aan de gemeente Rotterdam.

Dat zou een college met hart in zijn donder doen. Maar dat hart is op het Rotterdamse stadhuis al lang zoek geraakt. Op Petities.nl vindt U een petitie tegen de uitverkoop van recreatieoord Hoek van Holland. Ik beveel u van harte aan die te tekenen. Kies voor het geluk van de gewone mensen, zet wethouder Bas Kurvers de voet dwars. Maar luister eerst naar dit prachtige lied uit de tijd dat het Recreatieoord Hoek van Holland nog liefdevol door de gemeente Rotterdam werd beheerd. Een van Rotterdams grote zonen Louis Davids over het stille strand van Scheveningen