Beluister hier de column

De feestmaand is begonnen en wij hebben allemaal standjes gehad. Sinterklaas is niet in zijn hum met de manier waarop we hem dezer dagen assistentie verlenen. Wij vormen volksoplopen in de winkelcentra en dat terwijl we nog zo beloofd hadden afstand van elkaar te houden. Omdat we bij wijze van hatelijke surprise liever geen setje coronavirus in onze schoenen krijgen.

Iedereen die zich de afgelopen maanden tot coronaprominent heeft ontwikkeld, van ministers tot burgemeesters en ziekenhuisdirecteuren, heeft zich bij de kritiek van sinterklaas aangesloten. Ze klagen allemaal dat wij burgers onze discipline kwijt zijn geraakt. Dat we de urgentie niet meer voelen. Dat we te weinig over hebben voor de ander. Dat we opa en oma onvoldoende beschermen. Het is allemaal de schuld van U en mij want wij houden ons niet aan de regels.

Ik word daar een beetje kriegel van. Alsof al die berispers het zo volmaakt voor elkaar hebben. Ik zeg: vind je het gek dat de mensen massaal naar de grote winkelcentra stromen als ze weken lang gek zijn gemaakt met black Friday? Nog niet zo heel lang geleden bestond er helemaal geen black Friday. Dan wist je gewoon: de decembermaand is een dure maand en in januari volgt de balansopruiming. Maar nu krijgen we een dubbel verhaal: blijf thuis maar het is wel black Friday.

Ik had het wel geweten: black Friday aanbiedingen alles goed en wel, maar alleen als de bestelling online doet en thuis of in je eigen buurt laat bezorgen. In de winkel betaal je het volle pond. Dat had alvast heel wat drukte gescheeld. Wordt de kleine middenstander daarvan het slachtoffer? Die hebben tegenwoordig ook allemaal een webwinkeltje. Dat laat zich prima regelen. Wilt U korting? Online bestellen.

En voor het overige heb ik een mes dat aan twee kanten snijdt, hoe gevaarlijk die dingen door burgemeesters tegenwoordig ook worden gevonden. Koop zoveel mogelijk in je eigen dorp of buurt. Ga niet naar de grote centra. Je bent een hoop reiskosten kwijt. Je betaalt je blauw aan parkeergelden. Als puntje bij paaltje komt, sta je alleen maar een hele middag overal in de rij. Dan kun je bij wijze van spreken beter in Sliedrecht of in Numansdorp blijven. Zo ondersteun je ook nog het kleine bedrijfsleven in je eigen omgeving. Dat gaat dan niet op de fles zodat je omgeving levendig blijft en niet afzakt tot een soort slaapzone waar de enige activiteit  het zomerse barbecueën in de achtertuin is.

Loop eens door de kern van je eigen gemeente. Kijk niet naar de etalages en de voordeuren. Kijk naar boven. Dat doe je anders alleen maar als je op vakantie bent. Thuis niet want alles is al vertrouwd en bevindt zich in je visuele geheugen. Daar hoef je niet meer naar te kijken.

Doe het toch. Stel vast hoe weinig er van dat visuele geheugen klopt. Het zijn toch wel bijzondere geveltjes waar je al jaren gedachteloos aan voorbij loopt. En de vaart is best schilderachtig. Daar zouden buitenlandse bezoekers van opkijken. Je hebt een vaste route in je eigen omgeving. Doorbreek die. Loop door andere straten. Kijk naar boven.

Dan ben je ineens toerist in eigen straat. Mooi toch als de wintersport gesloten blijft en de Canarische Eilanden ook onbereikbaar zijn.

Het is in deze tijd van het grootste belang dat we leren genieten van de kleine dingen uit onze directe omgeving want heel veel meer is er eigenlijk niet. Winkel in de buurt.. En als je er dan toch de pest in krijgt, bedenk dan: het zijn wel unieke dingen die we meemaken. Daar zitten we nog jaren na dato op oudjaar over te lullen.  Dat neemt niemandons af.