Beluister hier de column

Lieve mensen, laat ik maar weer eens wat bekennen in deze harde tijd. Ik sta wantrouwig ten opzichte van elke macht. Als je diep in mijn hart kijkt, kom je daar een motto tegen: de enige goede leiding is de waterleiding.

Dat zijn geen sentimenten die passen bij het tijdsgewricht. Er is echt niemand meer die nog denkt dat wij wat corona betreft het lek boven hebben. Integendeel, we zijn de sjaak. Het is erop of eronder. Alles wat tijdens de lockdown van de lente is bereikt, ging verloren. Kortom, dit is niet het moment voor opstand en opruiing al zullen de viruswappies daar anders over denken.

Al dit soort overwegingen speelden door mijn hoofd toen ik het bericht zag dat de corona-app eindelijk tip top in orde is. Je kunt hem veilig downloaden. Minister de  Jonge zei zelfs dat hij met kop en schouders boven andere apps uitstak. Zou ik het toch doen? Downloaden? Computeroplossingen en de overheid zijn de afgelopen decennia zelden gelukkige combinaties geweest. De politie is er nog steeds niet goed in geslaagd een systeem te ontwikkelen waarmee alle dienders zonder problemen kunnen communiceren. En de belastingen….praat me niet van de belastingen. Dan zal dit ding zeker wél werken. Dan zal mijn anonimiteit nu gegarandeerd zijn. Dan kan ik er zeker van wezen  dat ik geen valse meldingen binnen krijg.

Aan de andere kant: dat ding is wel steeds voorgelegd aan de slimste hobbyisten van Nederland die er een genoegen in scheppen om het ding te hacken en te saboteren. Zo zijn alle lekken gedicht en ik geloof werkelijk dat ze mij met die app niet kunnen volgen al was het alleen maar omdat de kit en andere overheidsdiensten dat helemaal niet hoeven als ze er hun zinnen op zetten mijn gangen nauwkeurig na te gaan. Ook was ik nieuwsgierig. Hoe zou zo’n app er nou uitzien? Ik kon het toch wel eens een weekje proberen. En een fantasie dat ik dan volgend jaar word opgehaald om op het bureau uit te leggen waarom ik de corona app had gewist, was wat al te paranoïde. Ik dacht: ik probeer het maar.

Ik had de app binnen een halve minuut op mijn zeer eenvoudige smartphone staan. Je hoeft hem niet te bedienen. Hij gaat het mij uit eigen beweging vertellen als ik een kwartier of langer in de aanwezigheid van een met corona besmette persoon heb verkeerd. Die moet dan ook wel zijn smartphone met de app erop aan hebben staan. Zal dat de komende tijd gebeuren? Ik zal dat nog wel eens met U delen, beste mensen. Of die app me waarschuwt.

Op welke momenten verkeer ik eigenlijk langer dan een kwartier met onbekenden? Wij zijn eigenlijk niet zo bezoekerig. Aan de andere kant: verleden week donderdag hebben we zeker drie kwartier bij voorheen Voigt in de kroeg gezeten. Ik ben eigenlijk nog het meest benieuwd of die app eens een keer overgaat in verband met een lange trein- of tramrit. Daar zitten we tenslotte allemaal met een mondkapje voor. Zou het werkelijk helpen?

Maar dan de gewetensvraag! Wat zal ik doen als de app van zich laat horen. Het advies is  om in zelf quarantaine te gaan tot je zeker weet dat je geen corona hebtopgelopen. Komen er klachten die lijken op een verkoudheid, dan pas wordt het tijd om een test te laten doen.

Een weekje thuisblijven dus als hij waarschuwt. Nou ben ik een oude vent zonder dwingende afspraken buitenshuis. Ik kan zonder problemen een weekje in de woonkamer wachten tot ik al dan niet verschijnselen krijg. Vers twee is of ik dat zo lang volhoud. En je zult maar een eenpitter zijn met een eigen bedrijfje. Dan komt je broodwinning in gevaar. Die app doet een zwaar beroep op je gemeenschapsgevoel zonder er veel voor terug te geven. Zo lang niet iedereen zich meteen kan laten testen – verschijnselen of niet – waarna je de uitslag dezelfde dag nog hebt, zullen veel mensen de waarschuwingen van hun app  negeren. Vooral als dat inkomen kost. Enfin, mensen, ik houd U op de hoogte.