Elke crisis brengt wel iets positiefs met zich mee. Zo ook de coronacrisis. En dan heb ik het niet over de doorstroom binnen de zorg- en ouderenhuizen of de schone en relatieve geluidsvrije lucht boven de gemeente Lansingerland naast vliegveld The Haque-Rotterdam Airport. Nee, ik heb het hier over het fenomeen thuiswerken! De eerste grote kantoorcomplexen langs de altijd gezellig ingerichte bermen naast de snelwegen zijn al voorzien van de bordjes ‘te huur’ en ‘te koop’. De grote, door architect Rem Koolhaas ontworpen kantoorkolos De Rotterdam op de Rotterdamse Wilhelminapier, beter bekend onder de naam Kop van Zuid, heeft thans meer weg van een grote verticale spookstad. De duizenden ambtenaren die daar dagelijks hun werkzaamheden uitvoeren werken nu nagenoeg allemaal thuis.

Thuis, waar de koffie zoveel beter smaakt en waar je niet wordt afgeleid door de op de stenen vloeren tikkende naaldhakjes van in korte rokjes of strakke spijkerbroeken gestoken vrouwelijke collega’s.

Grote bedrijven als de Rabobank en Philips hebben reeds aangekondigd een aantal van hun kantoorpanden te sluiten en verzekeraar TVM zegt de geplande bouw van een nieuw hoofdkantoor de heroverwegen omdat het thuiswerken zo goed bevalt. Veel ict-bedrijven zweren, zelfs ver voor de crisis, bij het thuiswerken als de nieuwe standaard. Facebook topman Mark Zuckerberg schat in dat de helft van zijn 45.000 personeelsleden wereldwijd, ook na de corona alleen nog naar kantoor komen om de lijstjes met de foto’s van hun oerlelijke kinderen van het bureau te halen om daarna voorgoed vanuit huis te gaan werken, daarbij uiteraard doorlopend gestoord door die kleine griezels.

Het gevolg van al dat thuiswerken zijn leegstand en dalende huurprijzen van al die kantoorpanden. Een bijkomend effect is minder woon-werkverkeer bij de werknemers wat milieuwinst kan betekenen door minder te maken kilometers per auto maar ook een hogere prijs voor bus, tram, metro en trein voor hen die wel van het openbaar vervoer gebruik moeten blijven maken. Nu al houden economen de gevolgen van de coronacrisis tegen het licht en van de uitkomsten zullen we nog raar op onze neus kunnen gaan kijken. Ik denk dan zelf aan vergroeide ruggen vanwege het zitten op verkeerde, niet Arbo goedgekeurde stoelen achter te lage Ikea bureautjes, hogere privé energierekeningen, toename van het aantal echtscheidingen en grote non-productiviteit want er is nu geen manager meer die even over je schouder mee komt kijken om te zien of je bezig bent met het maken van een gisterenklaar

rapportage of dat je nieuwe schoenen aan het uitzoeken bent op de website van Zalando. En dus flikkeren de grote bedrijven die managers er ook snel uit. Die kunnen dan thuis niet thuiswerken want ze hebben dan geen werk meer.

Groot voordeel is natuurlijk wel dat je tussen het werken door even naar porno kunt kijken, ja je moet je toch even kunnen ontspannen nu je niet meer een half uur kunt staan leuteren met je collega’s bij het koffiezetapparaat op de gang of het rookhok in de fietsenstalling. Je moet natuurlijk wel de deur van de zolderkamer goed op slot draaien want anders staan ineens die lelijke kinderen plotseling achter je met de vraag waarom je met je broek omlaag achter de computer zit. Ach ik zou hier wel 100 voordelen en evenzovele nadelen kunnen opschrijven of vertellen met betrekking tot thuiswerken. En u ook, dat weet ik zeker. Sterker nog, u bent er al mee bezig ! Fijne avond !