Beluister hier de column

Jan Zwart, geen familie van Piet, laat dat gelijk duidelijk zijn, woont in een kleine straat in een rijtjeshuis ergens in een klein dorpje op het witte eiland. Meer als nog aanvullend mee te geven dat hij 20 jaar oud is en bij zijn ouders in Middelharnis woont kan ik niet vertellen want dat is daderinformatie. Jan Zwart is namelijk opgepakt door de politie op verdenking van handel in verdovende middelen. Met het dealen van xtc, speed en coke zonder cola heeft hij tal van slachtoffers gemaakt, slachtoffers die ongeveer net zo oud zijn als hijzelf en soms zelfs nog jonger. Ze zijn veelal te herkennen aan hun witte neus.

Jan Zwart is natuurlijk niet zijn echte naam. Als jong politieagentje in opleiding moest ik oefenen in het schrijven van processen verbaal of, zoals u wenst proces-verbalen, ook goed! De verdachte werd daarin steevast aangeduid als Jan Zwart en het slachtoffer als Kees Groen of Piet de Wit. En maar blijven beweren dat men bij de politie niet discrimineert, maar laten we het daar een andere keer over hebben. Maar nu echt serieus; Op het eiland Goeree-Overflakkee, met rustieke dijkdorpen met fraaie molens, de pittoreske dorpskerk centraal op een plein en boerderijen met rieten daken is het gebruik van de drug speed groter dan in steden als Amsterdam, Barcelona en Parijs en dat is geen geintje. Dat blijkt namelijk uit rioolwateronderzoek in het piepkleine dorpje Goedereede. Ik zit het echt niet zelf te verzinnen maar citeer uit een artikel van mijn collega Claudia Langendoen van het Algemeen Dagblad.

De burgemeester van Middelharnis, mevrouw Ada Grootenboer is ernstig geschrokken maar ook ernstig in verlegenheid gebracht want zowat iedereen op het eiland is ervan op de hoogte maar zijzelf zat kennelijk tot voor kort nog in de ontkenningsfase en dat terwijl de bijnaam van Flakkee ‘het witte eiland’ is. Een inwoonster heeft er een simpele verklaring voor; ‘jongeren worden hier streng opgevoed en gaan dan in de puberteit flink los.’ Een ander zegt het ‘jammer, maar niet schokkend te vinden’. De vrouw is 67 jaar oud. Haar puberteit lijkt wel heel erg lang te duren. De politie krijgt maar geen grip op de situatie. Af en toe wordt er een dealertje zoals Jan Zwart opgepakt maar de grote baas blijft buitenschot. Er wordt niet of nauwelijks geklikt want de zwaar gelovige gemeenschap is zo gesloten als een oester die gewikkeld is in Ducktape. Men houdt het binnenshuis en zolang het complete gezin op zondag maar naast elkaar in de kerkbank zit dan is het al gauw goed, zo lijkt het. De mantel der liefde bedekt veel, zo niet alles in Middelharnis en Oude-Tonge.

Coke, xtc en speedgebruik op Goeree-Overflakkee is geen op zich staand feit. Ook elders en dichter naar de randstad lusten ze er ook wel pap van. In de oude dorpen Geervliet, Heenvliet en Zuidland binnen de gemeente Nissewaard ‘sneeuwt’ het in de kroegen en tijdens grote feesten zoals de Paardenmarkt van Heenvliet. Koop en verkoop gaat zichtbaar hand in hand, alleen nu even niet tijdens de corona-crisis maar daar heeft de grote witte feestneusbezorger wel iets op gevonden. Je kunt het online bestellen en het wordt tot vlak bij huis bezorgd. Ik zie het al voor me, een knul op een brommertje met zo’n witte ijsberenhelm op het hoofd die speedribs of een pizza calcoke thuis komt brengen of een grote patat mét crystel meth. Veel jongeren gebruiken ketamine, afgekort keta. Dat is lekker goedkoop en minder snel verslavend… zegt men!

De vraag is nu, wat gaat de politiek hier aan doen behalve erg geschrokken te zijn zoals burgemeester Grootenboer. Meer veldwachters aanstellen? De dominee vanaf de kansel hel en verdoemenis laten preken? Ik weet wel een oplossing; ouders, wees niet langer een struisvogel en haal je kop uit het zand !