Beluister hier de column

In Zuid-Afrika en tijdens de 2e wereldoorlog hebben ze al behoorlijk wat ervaring opgedaan om bepaalde groepen uit te sluiten. Sluit straks het ‘nieuwe normaal’ de groep van 60-plussers uit?

Er is een discussie gaande om ouderen 60+ uit de horeca, bioscopen en theaters te bannen zodat de jongeren lekker los kunnen gaan en zich niet schuldig hoeven te voelen als een verdwaalde 60-plusser de pijp uitgaat. De politieke partij die dit in het NPO-televisieprogramma ‘Op 1’ heeft aangekaart is D66.

Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66 in de Amsterdamse gemeenteraad, heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid door aan te komen met het instellen van leeftijdsgrenzen. Nou ik vind het meer klinken als een handgranaat in een zorgthuis werpen.

Zijn fractie wil onderzoeken of het instellen van zogeheten ‘tijdslots voor ouderen’ van toegevoegde waarde is bij het verruimen van de intelligente lock-down. ‘Want, zo zegt hij’; ‘dit is noodzakelijk om verschillende sectoren niet kapot te maken.’ Daarmee doelt Dantzig vooral op de horeca. Niet zo vreemd als je je bedenkt dat hij zelf horecaondernemer in 020 is.

Hoezo verstrengeling van belangen? Mensen van 60 jaar en ouder mogen wel in de ochtend een kopje koffie is zijn kroeg drinken maar moeten voor vier uur ‘s middags ophoepelen want dan komen de jongeren uit hun werk en de werkeloze jongeren uit hun bed. Je reinste leeftijdsdiscriminatie! Waar blijft Femke Halsema om deze uitspraak te veroordelen? Ik zou in haar plaats zeggen: ga je handen tenminste 20 seconden heel goed wassen en spoel je mond met water en zeep Reiniertje, foei!’

In Het Parool laat Herr Von Dantzig optekenen: ‘Je wil na deze crisis toch ook nog een economie hebben? Die is echt niet alleen bedoeld om centjes te verdienen. Je hebt de economie ook nodig om energie te krijgen, voor verwondering, voor geluk.’ Ja, dat laatste, daar hebben ouderen dus ook geen recht meer op. Ga maar na vier uur thuis achter de geraniums in de intelligente Dantzig lock-down zitten wegrotten. Koot & Bie zongen het al decennia geleden; ‘Ouwe lullen moet weg’. (Beluister hier Van Kooten & de Bie)

Het D66 raadslid heeft weinig historisch besef en al helemaal geen weet van wat er 80 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Uitgerekend in de stad van Anne Frank lanceert hij dit idiote idee. Zou hij zijn inspiratie uit ‘Mein Kampf’ hebben gehaald?

De naam Dantzig doet mij denken aan de Poolse stad Gdansk die aan het einde van de 2e Wereldoorlog volledig werd verwoest omdat de Duitsers toen wisten dat ze deze stad nooit in handen zouden krijgen. Na de 1e Wereldoorlog werd de Duitse stad Danzig, zonder ‘t’ dus, toegevoegd aan Polen en omgedoopt tot Gdansk.

Voor wie nu vind dat ik hiermee wellicht te ver ga zeg ik; niet de bal bij mij leggen. Reinier van Dantzig is hiermee begonnen. Van politici mag je verwachten dat ze eerst nadenken voor ze iets zeggen of schrijven, bij columnisten is het toegestaan dat andersom te doen!

Over politici gesproken. Zelfs Henk Krol loopt weg van de ouderen van 50 Plus en is een nieuwe partij begonnen; de Partij van de Toekomst. Nou dat is dus gelijk ook duidelijk. Henkie is klaar met al die ouwe lullen. Ouwe grijze lullen, die, net als Henk, hun zakken vullen! Of was het, net als de jongeren van nu dit doen, Nederland hebben opgebouwd?