Beluister hier de column

Ik heb even moeten slikken en een traantje moeten wegpinken na het lezen van een artikel afgelopen week in het Algemeen Dagblad over ouderen die, mocht het zover komen, ‘hun plek’ op de IC gunnen aan jongeren die door het coronavirus worden getroffen. Zo mooi deze solidariteit en opofferingsgezindheid. En ik begrijp het ook wel want mensen in de leeftijd van tussen pakweg de 70 en 85 hebben, mits ze dat geluk hebben mogen meemaken, kinderen grootgebracht en kleinkinderen mogen verwennen. Velen hebben een mooi leven achter zich en gunnen ook jongeren dat geluk en een mooi leven. En wie al dat geluk nooit ten deel is gevallen en een flinke rugtas mee moet zeulen of al minder gezond is, heeft er op een andere manier vrede mee dat niet zij maar een ander voorrang krijgt bij het beademingsapparaat. Maar daarna? Stel dat ouderen (of de artsen in de IC) daadwerkelijk voor die keus worden gesteld? Is er dan een humane mogelijkheid om hen te helpen? Of moeten ze wachten op een verschrikkelijke verstikkingsdood? Want zo komen coronapatiënten die niet aan de beademing liggen veelal aan hun einde !

Ik pleit mede daarom voor de verstrekking van de pil van Drion of een ander, door huisartsen humaan toe te dienen middel. Inderdaad; actieve euthanasie met versoepelde regels. Welke? Een eenvoudige, door de persoon in kwestie, samen met de huisarts ondertekende verklaring welke in het patiëntendossier van de huisarts wordt opgenomen en welke ook geldig is als er tussen opstellen van de verklaring en het moment van het uur U sprake is van tekenen van dementie. Artsen die morele of Godsdienstige bezwaren tegen euthanasie hebben moeten ook gehoord worden. Er zal een poule moeten komen van artsen die dan die taak overneemt. Dit is geen euthanasie op verzoek maar euthanasie uit medemenselijkheid en noodzaak. God geeft, God neemt. Maar God’s taak wordt nu wel in handen gelegd van artsen en verpleegkundigen.

Aan mijn simpele redenatie zullen problemen kleven. Laten daar de hoogst verantwoordelijken in dit land, ieder op zijn/haar vakgebied, dan snel over na gaan denken en niet net zo lang wachten dat het straks misschien echt zover gaat komen. Ik ga deze column aanbieden aan 2de Kamerlid Pia Dijkstra (D66) met de vraag om een onderzoek naar de (on)haalbaarheid in te stellen en een motie in te dienen. Laat onze ouderen; jouw opa, oma, vader, moeder, oude buurvrouw en vrolijke beneden buurman niet stikken !