Beluister hier de column

Detail, lieve mensen, detail uit de stroom van ver- en geboden die burgemeesters en veiligheidsregio’s op ons los laten. Allemaal goed bedoeld. Allemaal om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan.

In alle recreatiegebieden zijn de  sanitaire voorzieningen zonder uitzondering per direct gesloten. Daar doen immers – om de woorden van Maarten ‘t Hart te gebruiken de mensen, de mannen in ieder geval gezamenlijk hun gevoeg zonder de verplichte anderhalve meter tussenruimte. Van in de rij staan of steeds een pisbak overslaan hebben de hoogmogende dames en heren blijkbaar niet gehoord. En naarmate de crisis voortschrijdt blijft steeds minder hangen uit  Rutger Bregmans bestseller over de natuurlijke goedheid van de mens . Hoe dan ook die sanitaire voorzieningen zijn allemaal op slot.

Dit betekent dat zo langzamerhand in heel Zuid Holland  niemand buiten het eigen huis naar het toilet kan. De horeca, de meeste winkels en de warenhuizen zijn immers dicht. Je kunt in hoge nood bijvoorbeeld niet even naar de Bijenkorf.  Dat was vroeger. Dat was in het verleden.

Hiermede hebben de autoriteiten geen rekening gehouden.

“Blijf dan thuis”, is geen geldig argument. Er zijn nog steeds tienduizenden mensen in onze regio met een cruciaal beroep die de deur wel uit moeten. Nu zegt U: die kunnen het wel even ophouden. Zeker maar dat geldt niet voor de daklozen en de ontheemden in ons midden. Die kunnen nergens terecht. Daar wordt wel over geklaagd en gejammerd maar uiteindelijk leidt dat alleen maar tot lapwerk of prachtige particuliere initiatieven zoals dat van de Victory Outreach kerk in Rotterdam Zuid. Die kan geen diensten meer houden en heeft dus voor de daklozen maar twaalf bedden neergezet, keurig anderhalve meter van elkaar. Het is een druppel op een gloeiende plaat en toen ik achttien was heeft een dominee eens op een door mij bezochte  vergadering gezegd “Een druppel kijkt wel uit voor hij op een gloeiende plaat valt”, maar toch: goed voorbeeld doet goed volgen. Er staat zeker nog wel een kerk of honderd leeg.

Toch: het is onverantwoord om nu thuislozen rond te laten zwerven. Het is bovendien onacceptabel. En het legt er getuigenis van af dat dit ondanks alle mooie liedjes, per vlog over het land verspreid, geen beschaafde samenleving is. Thuislozen moeten onmiddellijk door de overheid op verantwoorde wijze in hotels worden ondergebracht. Die staan door de crisis toch voor een belangrijk gedeelte leeg. Rekening  naar de gemeente. Voor dat soort zaken betalen we tenslotte belasting en niet zo’n klein beetje ook.

Zijn hoteleigenaren onwillig omdat zij hun neus ophalen voor deze onfortuinlijken, dan vorder je het hotel. Te duur allemaal? De KLM wordt ook gered.

Maar ik dwaal af: ik had het over hoge nood op straat. De openbare toiletten zijn al lang geleden verwijderd. Het is van grote betekenis dat zij nu terugkeren. Ze zijn overal bij evenementenbazen en andere bedrijven te huur. Die zitten te springen om een beetje klandizie. Niet zo moeilijk allemaal.

Dan zijn we al een heel eind. Tenslotte horen handhavers een oogje toe te doen bij het wildplassen. De daders hebben immers geen alternatief. Zeker voor de thuislozen is met al die gesloten gelegenheden  de straat hun enige toilet. Dat hebben wij met zijn allen zo voor ze ingericht. Dan kun je die mensen er moeilijk op aanspreken laat staan voor straffen.